A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az érett bőr szigorú arcápolási rutint kíván


Az életünk, az életmódunk lenyomatot hagy a bőrünkön. Az éjszakázás, az esti borozgatás, a túl sok szolárium és napozás, illetve a dohányzás előbb-utóbb megbosszulja magát. 20 és talán még 30 évesen nyomát sem látjuk a nem túl egészséges életmódnak, azonban 40 éves korban már szemmel is jó látható jelei lesznek a helytelen életvitelnek, és még csak nagyító sem kell hozzá, hogy észrevegyük ezeket a kisebb-nagyobb elváltozásokat, bőrhibákat. Mutatjuk, hogy miért is elemi a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, amit természetesen nem 40 évesen, hanem jóval korábban, akár a húszas éveinktől elkezdhetünk kialakítani.


Belülről is táplálnunk kell a bőrünket. Az életünk folyamatosan változik, így nem várhajuk el a testünktől, hogy ugyanúgy reagáljon egyes ételekre, italokra, netalántán rossz szokásra, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Elképzelhető, hogy korábban nem tapasztaltunk semmi extrát, ha az esti filmnézés közben megettünk egy zacskó chipset, azonban egy bizonyos életkor fölött meg kell válogatnunk, hogy milyen táplálékokat fogyasztunk, hiszen minden, amit megeszünk, a bőrünkön is nyomot hagy.

Az antioxidánsokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök csökkentik az oxidatív stressz kialakulásának kockázatait, és így a bőröregedési folyamatok is lassulnak. Megelőzni ezekkel a táplálékokkal sem lehet a finom vonalak és a mélyebb ráncok kialakulását, de legalább késleltethetjük a szarkalábak megjelenését és a bőr megereszkedését. A zöldségek és gyümölcsök C-vitaminban bővelkednek, amely kitűnő antioxidánsnak számít. Talán nem véletlen, hogy a bőrápolás egyik alapeleme lett a C-vitamin-szérum, amely a külső negatív hatások ellen jelenthet hathatós védelmet a bőr számára.

A dehidratáció is azonnal nyomot hagy a bőr állapotán. Nem hiába mantrázzák azt a szakértők, hogy igyunk eleget mindennap. Ez nem egy újabb divathullám, a víz hatására valóban szinte újjászületnek a bőrsejtek és sokkal üdébb, ragyogóbb lesz a bőrünk, ha elegendő folyadékot fogyasztunk. 40 éves kor fölött egyébként is egyre jobban elvékonyodik a bőr, melynek állapotán sokat javíthat a rendszeres folyadékbevitel.

A belső hidratálás mellett a bőrünk külső hidratálásra is szomjazik, akármilyen bőrtípusba is tartozunk. Hiszen a bőr kollagéntermelése jelentősen lecsökken, mint ahogyan a bőr nedvességtartó képessége is. Milyen hidratáló krémet használjunk? Alapvetően ezt is a bőrtípus és a bőr állapota határozza meg, de a hialuronsavas, peptides, őssejtes hidratáló krémek mindenféle bőrtípus számára áldást jelentenek. A hidratáló krémet mindig a szérumok és esszenciák után, mintegy a rutin befejezésekércnt használjuk esténként, reggelente pedig mindig a fényvédő zárja a sort.

Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb és sokat emlegetett terméke, amely használatában még mindig sokan nem hisznek, nem más, mint a fényvédő. Pedig kellene, hiszen a nap káros sugarai óhatatlanul is a bőr korai öregedéséhez vezetnek. Az UV-sugárzás nem pusztán a kollagént bontja le, de aktívan hozzájárul a pigmentáció, a barna foltok megjelenéséhez, de még a tág pórusok és a bőrpír is ennek a számlájára írható. Az fényvédő SPF-száma attól is függ, hogy mennyire érzékeny a bőrünk és milyen évszakban használjuk. Télen elegendő lehet a 30-as számmal ellátott fényvédő krém, míg nyáron elengedhetetlen az SPF 50-es fényvédő, főleg ha érzékeny, érett bőrrel rendelkezünk. A fényvédelem az arcápolási rutin utolsó lépése, míg az arctisztítás mindig az első.

Az arctisztítás során távolítjuk el azokat a szennyeződéseket, amelyek beülnek a pórusokba. A bőr típusa határozza meg, hogy milyen típusú – mélytisztító, nem habzó, habzó, olajos, illatmentes, hidratáló – arctisztítót használunk. Amennyiben kihagyjuk az arcápolási rutin első lépését, úgy nemcsak a mitesszerek és pattanások kialakulásától kell majd tartanunk, hanem attól is, hogy a szérumok, esszenciák és arckrémek nem fejtik ki kellőképpen a hatásaikat.

Merthogy a szérumok is igencsak fontos szerepet kaptak a bőrápolásban. Rengetegféle szérum közül szemezgethetünk, amelyek közül csakis azt használjuk, amire valóban szüksége van a bőrünknek. Egyes szérumokat kifejezetten egyes bőrproblémákra fejlesztettek ki, így bárki megtalálhatja a nagy kedvencét, amely kompatibilis a száraz, az érzékeny, a zsíros, a normál vagy a kombinált arcbőrével. 40 éves kor után nagyon hatékony lehet az öregedési folyamatok lassításában verhetetlen retinoidszérum, míg a dehidratáció elkerülését a hialuronsavas szérumok segítik.

Azt gondolnánk, hogy a bőr önmagától megújul az elhalt hámsejtek leválásával. Erre bizony rá kell kicsit segíteni. 40 éves kor után a bőr szerkezete megváltozik, elvékonyodik, és a bőrsejtek megújulási folyamata is jóval hosszabb időt vesz igénybe, ami élettelen arcbőrt eredményez. A hámlasztás mint a bőrápolási rutin szerves része segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, ami a bőr szerkezetére is pozitívan hat: sokkal ragyogóbb és üdébb lesz.

A bőrápolás önmagában nem elegendő, hogy kitoljuk azt a fránya öregedést. Az életmódunkon is változtatni szükséges. Az egészséges táplálkozás és a vízfogyasztás sokat javíthat a bőr állapotán, mint ahogyan a napi 7-8 óra alvás, valamint a dohányzás abbahagyása is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések