A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Antioxidánsokban gazdag, védi az immunrendszert és aktivizálja a fehérvérsejteket – sütőtök


A sütőtök egy tipikus őszi étel, amellyel felturbózhatjuk kissé a szervezetünk védelmi vonalát, hogy télre az immunrendszerünk is megerősödjön, így pedig kisebb az esélye, hogy különféle fertőzések és betegségek döntsenek le bennünket a lábunkról.


A sütőtöknek kiemelkedő a tápanyagtartalma, sok C-vitamint, karotinoidot és káliumot is tartalmaz.

A sütőtök bőrbarát tápanyagokban is bővelkedik, ilyen például a C-vitamin, a béta-karotin és az E-vitamin is. A C-vitaminnak nagy szerepe van a kollagénképződésben, illetve segít feszesen tartani a bőrünket. Ennek a vitaminnak köszönhetjük a gyorsabb sebgyógyulást és azt is, ha kevesebb véraláfutás keletkezik, amikor kisebb-nagyobb sérülés éri a bőrünket.


Az E-vitamin is csakúgy, mint a C-vitamin egy antioxidáns, amely nem engedi a bőrt kiszáradni, és védelmet jelenthet a bőr számára a napkárosodásokkal szemben.

A sütőtök béta-karotint is tartalmaz, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin szintén szerepet játszik a bőrvédelemben és megóvhat bennünket a napégés okozta kellemetlenségektől is.

Ha nincs elegendő A-vitamin a szervezetünkben, akkor ez csökkent látást, sőt akár még látásvesztést is eredményezhet. Az A-vitamin a C- és az E-vitaminnal egyetemben nagyon sokat segíthet a szembetegségek kivédése ellen. A sütőtök két értékes karotinoidot is tartalmaz, luteint és zeaxantint, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, és csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának kockázatait is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések