A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szerb katonaságot is bevethetik a horgosi migránslövöldözés miatt


Hivatalos közleményt adott ki a rendőrség a pénteki migránslövöldözés kapcsán Szerbiában. A belügyminisztérium szerint a hatóságok a három halálos áldozatot és egy sérülést okozó horgosi összecsapás után hat illegális bevándorlót vettek őrizetbe.

Az előállítottak közülük négy afgán és két török állampolgár. Az egyenruhások automata fegyvert és többtucatnyi golyót is találtak a migránsok által használt épületekben.

A szerb rendőrök és csendőrök a péntek hajnali lövöldözés után nagy számban vonultak a magyar–szerb határ közvetlen közelében lévő elhagyatott épületekhez, hogy átfésüljék a területet. A korábbi mezőgazdasági birtok környékét – amelyben gyakran lapulnak meg a migránsok – egy időre le is zárták.

Az incidens után a nagykikindai rendőrség az akciójában hat külföldi állampolgárt vett őrizetbe fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, birtoklásának, viselésének és kereskedelembe hozatalának bűncselekményének vádjával.

A szűkszavú rendőrségi közlemény azonban a gyilkosságok elkövetőinek kilétére nem tér ki.

Abban az elhagyatott épületben, ahol a lövöldözés történt és ahol a gyanúsítottakat megtalálták, a rendőrök egy automata puskát találtak több tucat lőszerrel.

Ezzel egy időben a rendőrség tagjai átvizsgálták a környéket, és egy másik automata puskát, valamint további 79 illegális migránst találtak, akiket befogadóállomásokra szállítottak.

A megsebesült migráns orvosi segítséget kapott, és  a rendőrség továbbra is intenzív munkát végez az esemény minden tényének és körülményének feltárása érdekében – áll a közleményben. A hat előállított illegális bevándorlót 48 órás őrizetbe helyezték.

Közben a szerb államfő is reagált a horgosi helyzet eldurvulására.

Alekszandar Vucsics egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy szükség esetén Szerbia a katonaságot is kivezényli a szerb–magyar határhoz, hogy megakadályozza a migránsok közti leszámolásokat. A szerb elnök hozzátette: nem használhatják bűncselekmények elkövetésére az ország területét a bevándorlók.

A migránsok nem használhatják fel a területünket konfrontációra, gondoskodunk ennek leállításáról, ha kell, a hadsereget is bevonjuk. Nyilvánvaló, hogy nincs minden a legnagyobb rendben. Be fogjuk ezt fejezni. Jó nekünk Belgrádban, ahol a biztonság rendkívül magas, magasabb, mint az összes európai nagyvárosban, de mit tegyenek az emberek Horgoson és Magyarkanizsán? – kérdezte Vucsics.

Mint kiemelte, szükség esetén más országok is bevetették a katonaságot, hozzátéve, hogy majd meglátja mindenki ebben az esetben, hogy ezek a bűnözők és embercsempészek hogyan tűnnek el egy nap alatt arról a területről. Vucsics azt üzente, így vagy úgy, de gondoskodni fognak a helyzet megoldásáról. Természetesen aggódnak az emberek – mondta Vucsics, aki hozzátette, hogy Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével is beszél erről. Kiemelte: ezen a területen szerbek és magyarok is élnek.

Megbízom a szerb rendőrökben, de ennek ellenére azt mondtam Bratiszlav Gasics miniszternek, hogy vagy megtesznek mindent, amit kell, vagy mondják szépen azt, hogy nem képesek erre. Engedjék át a helyet, kivezénylem a katonaságot és megtisztítunk mindent, őrizetbe vesszük és rács mögé helyezzük őket  – nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva az elnök a Pink szerb televízió műsorában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések