A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Biden-adminisztráció megpróbálja elsunnyogni az Ukrajnának szánt támogatásokat


A lap szerint az amerikai tisztviselők aggódnak amiatt, hogy „elveszítik az Ukrajnával kapcsolatos üzenetháborút”


A Fehér Ház megpróbálja úgy beállítani a Kijevnek nyújtott folyamatos támogatást, hogy az az amerikai gazdaság számára előnyös – jelentette szerdán washingtoni forrásokra hivatkozva a Politico. A lap szerint az amerikai tisztviselők aggódnak amiatt, hogy „elveszítik az Ukrajnával kapcsolatos üzenetháborút” – írja az Oroszhírek.

A Politico meg nem nevezett tisztviselőkkel és törvényhozókkal készített interjút, akik elmondták, hogy Joe Biden elnök kormányának tanácsadói beszédtémákat adnak a kongresszus azon tagjainak, akik még mindig hajlandóak pénzt folyósítani a kijevi rezsimnek.

A Politico szerint az egyik pont azt állítja, hogy a kormányzat legutóbbi, a kongresszustól kért további pénzeszközökkel nemcsak az amerikai hadiipari komplexumot fogja támogatni, hanem „a gyártósorok bővítését, az amerikai gazdaság megerősítését és új amerikai munkahelyek teremtését” is eredményezi.

Múlt pénteken a Biden-kormányzat egy újabb, összesen 105 milliárd dolláros költségvetési csomagot kért a kongresszustól, amelynek célja Ukrajna, Izrael és Tajvan biztonsági igényeinek fedezése, valamint az Amerika déli határán kialakult feszült helyzet kezelése. A kérés azután érkezett, hogy a Fehér Ház a hónap elején a kormányzat leállásának elkerülése érdekében kihagyta az Ukrajnának nyújtott támogatást a finanszírozási törvényjavaslatból.

Washington próbálkozásait, hogy több támogatást biztosítson Kijevnek, számos republikánus bírálta, akik a Fehér Házat a stratégiai jövőkép és az elszámoltathatóság hiányával vádolták.

Az ukrajnai konfliktus kezdeti napjaiban a Fehér Ház azzal érvelt, hogy az ellenségeskedések okolhatók a hétköznapi amerikaiak gazdasági gondjaiért, beleértve az emelkedő üzemanyagárakat és az inflációt.

Néhány republikánus azonban elutasította ezt a retorikát, és egy meg nem nevezett republikánus tisztviselő a Politicónak adott interjúban azt mondta, hogy a kormányzat

„Rájött, hogy a kifejezetten Ukrajnával kapcsolatos üzeneteik katasztrofálisak voltak… És hogy változtatniuk kell.”

Múlt héten Biden az ukrajnai konfliktust a második világháborúhoz hasonlította, azzal érvelve, hogy „a hazafias amerikai munkások a demokrácia arzenálját építik és a szabadság ügyét szolgálják”.

A nyilvánvaló üzenetváltás azután következett be, hogy a Reuters/Ipsos e hónap elején végzett felmérése szerint az amerikaiak 41 százaléka értett egyet azzal, hogy Washingtonnak „fegyvert kellene biztosítania Ukrajnának”, míg 35 százalékuk nem. Egy hasonló, májusi felmérésben az amerikaiak 46 százaléka támogatta, hogy fegyvert küldjenek Kijevnek, 29 százalékuk ellenezte ezt a politikát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések