A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szakértő: Nem kedvez a magyar párt esélyeinek a magas részvételi arány a szlovákiai választáson


Az előzetes információk alapján a magyarlakta településeken alacsonyabb a választókedv. 

Bár magas a részvételi arány a szombati, előre hozott parlamenti választáson Szlovákiában, a magyar lakta területeken kevesen járultak az urnákhoz az országos átlaghoz képest. Ugyanakkor még nem ért véget a szavazás, ezért kulcskérdés, hogy hány felvidéki magyar adja le a voksát urnazárásig – nyilatkozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az M1 aktuális csatornán.

A műsorba Dunaszerdahelyről bejelentkező Tárnok Balázs azt mondta, Szlovákiában sorsdöntő választás zajlik, amelyen akár az országos szintű etnikai alapú politizálás is múlhat.

Kijelentette, ahhoz, hogy biztosan legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, az kell, hogy minél több – lehetőleg minden szavazásra jogosult – felvidéki magyar vegyen részt a választáson. Hozzátette, az utóbbi hetekben agresszív kampány folyt Szlovákiában, ami magyar szempontból kedvezőtlen hatással járt: magas részvételt hozott.

Tárnok Balázs elemzése szerint az egységes szlovákiai magyar párt, a Szövetség bejutásához legalább akkora, vagy magasabb részvételi arány szükséges a magyarlakta területeken, mint az országos átlag.

A választások kimeneteléről szerinte az a mintegy 25 százalék fog dönteni, amely nem sokkal korábban bizonytalannak vallotta magát, és úgy tűnik, nagy része elment szavazni.

Bartal Tímea pozsonyi tudósító a műsorban szintén Dunaszerdahelyről bejelentkezve közölte: bár hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra a részvételi adatokat, az újságírókhoz eljutott eddigi információk szerint a szlovákok lakta, illetve szlovák többségű területeken kifejezetten magas a részvétel, míg a magyar járásokban alacsonyabb - eddig nagyjából csak 40 százalék körüli.

Hozzátette: Dunaszerdahely és Komárom környékén valószínűsíthetően sok magyar még nem szavazott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések