A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fico pártja nyerte a szlovákiai választást, a magyar párt a bejutási küszöb alatt végzett

A Pulaiéhoz hasonló szlovák közvélemény-kutatók tegnap egyöntetűen felmérték, hogy a Progresszív Szlovákia (PS) nyerte a parlamenti választást. Ünnepeltek is a szlovák libsik ezerrel, de mára úgy pofára estek, hogy azt csoda volt nézni. Ugyanis Fico pártja behúzta a versenyt.

El is kezdődött a bünnyögés, a maffiaállamozás, ugyanis előreláthatólag a Smer, a Hlas és az SNS lép majd koalícióra, ami sem a hazai libsiknek, sem pedig a magyarországi Gyurcsányista idiótáknak nem kedvez. 

Viszont az egész szlovákiai választás szomorú tapasztalata az, hogy a felvidéki, magukat magyarnak mondó pártocskák megint széthúztak és ezzel újabb négy évre intézték el azt, hogy a felvidéki magyarságnak ne legyen parlamenti képviselete. Gondolunk itt a Most Híd-ra és a Magyar Fórumra. 

De nem utolsó sorban nem szabad elfelejteni a felelősségét a Gulyás Marci Partizános nagy haverjainak, a DenikN alatt működő Napunk újságíróinak se, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy a Szövetség ne kerüljön be a szlovák parlamentbe.

Összefoglalónk

Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,3 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 99,43 százalékos feldolgozottságánál.

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 17,04 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,96 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,01 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 6,89 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,21 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.
Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

Részeredmények:

08:13

A Statisztikai Hivatal a szavazatok 99,96%-át feldolgozta, így kijelenthető, hogy a végeredmény hivatalos kihirdetéséig gyakorlatilag már semmi sem fog változni. Erre valószínűleg még a délelőtt folyamán sor kerül majd.

Így fest a választás nem hivatalos végeredménye 99,96%-os feldolgozottságnál:
 

04:36

96,6%-os feldolgozottság mellett a helyzet változatlan: 23,52%-kal vezet a Smer a 16,47%-os PS előtt. A harmadik a Hlas 15,18%-kal, őket követi az OĽaNO és barátok 9,13%-kal, a KDH 6,97%-kal, az SaS 5,96%-kal, valamint az SNS 5,72%-kal. A Szövetség 4,49%-on áll.


03:42

A szavazatok 90,15 százalékos feldolgozottsága mellett kijelenthető, a Szövetség nem kerül a parlamentbe: Smer (23,69%), Progresszív Szlovákia (15,68%), Hlas (15,43%), OĽaNO a priatelia (9,36%), KDH (7,14%), SNS (5,80%), SaS (5,64%).

03:30

A szavazatok 87,96 százalékos feldolgozottsága mellett a Progresszív Szlovákia (15,58%) átvette a vezetést a Hlas (15,42%) előtt.

 


03:26

A Szövetséget 3 óra 10 perckor mérték először a parlamenten kívülre. A Szövetség a jegyzőkönyvek 85% százalékos feldolgozottságnál 4,89%-os eredményen áll. A pártszékházból többen is távoztak a hír hallatára, a képviselőjelöltek kezdik elveszíteni a reményt.

 03:00

A szavazatok 75,14 százalékát dolgozták fel.


 00:41

18,17 százalékra ugrott a szavazatok feldolgozottsága. A sort továbbra is a Smer vezeti (25,43), mögötte a Hlas (17,43), a Progresszív Szlovákia (11,11%) és az OĽaNO a priatelia (8,99%). A Szövetség most 5,99 százalékon áll.

0:19

15,2 százalékos feldolgozásnál


0:10

A szavazatok 12,05 százalékos feldolgozottsága mellett a Smer 25,82, a Hlas 18,19, a Progresszív Szlovákia 10,42, az OĽaNO a priatelia 8,58, a KDH 7,37, az SNS 6,12, a Szövetség 5,94 és a Republika 5,5 százalékot szerzett.
 

0:03

8,72 százalékon áll a szavazatok feldolgozottsága. Továbbra is vezet a Smer (26,03%), Robert Ficóékat a Hlas (18,45%), a Progesszív Szlovákia (10%), az OĽaNO a priatelia (7,92%) és a KDH (7,40%) követi. A Szövetség 6,55 százalékon.

23:59


A szavazatok 5,68 százalékos feldolgozottsága mellett:

23:45

Részeredmény - Alig 1%-os feldolgozottságnál az eredmény egészen más, mint az exit poll!

A szavazatszámlálás 23:00-kor még 1 százalék alatt járt a szlovák választási iroda adatai szerint, a részvétel viszont rendkívül magas, 70 százalék feletti volt.


A Szövetség az exit poll adatainak nyilvánosságra hozása után sajtótájékoztatót tartott, ahol Forró Krisztián, a párt elnöke megköszönte a választóknak a részvételt és minden voksot, amit a Szövetség kapott. „Feszülten várjuk a hivatalos eredményeket” – mondta Forró.


Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke az exit pollok eredményeinek közzététele után rövid sajtónyilatkozatot adott. A PS több felmérés alapján is megnyerné a parlamenti választást, ami Šimečka szerint reménykedésre ad okot, ugyanakkor kiemelte, köztük és a Smer között nagyon kicsi a különbség. Bővebben nem kommentálta az eredményeket, de később újabb sajtótájékoztatót tart.


Peter Pellegrini: A Hlas-SD meghatározó tényezője lehet a koalíciós tárgyalásoknak. Ennek előfeltétele, hogy a Hlas megőrizze pozícióját a három legjelentősebb párt között. Pellegrini bízik abban, hogy a párt választási eredménye jobb lehet mint amit a felmérések mutatnak. Tippelni azonban nem mert.

23:14

A Szövetség az exit poll adatainak nyilvánosságra hozása után sajtótájékoztatót tartott, ahol Forró Krisztián, a párt elnöke megköszönte a választóknak a részvételt és minden voksot, amit a Szövetség kapott. “Feszülten várjuk a hivatalos eredményeket” - mondta Forró. Forró újságírói kérdésre, hogy hol vannak a Híd-platform képviselői azt felelte, mivel az elnökség nagy része keleti, ott várják az eredményeket.

A Szövetség székházban feszülten figyelték az exit poll eredményeinek közvetítését. Azután, hogy kiderült, az előzetes felmérés szerint a Szövetség nem jutna be a parlamentbe, többen hangot adtak csalódottságuknak, a párt vezetősége pedig elvonult. Az adatok alapján a választást a Progresszív Szlovákia nyerné meg, 23,4%-al. Ezt a hírt a Szövetség tagjainak egy része örömmel, mások semlegesen fogadták. Az elnökség sajtótájékoztatója után a hangulat derültebb lett. A párttagok bizakodóan várják a hivatalos eredményeket

23:05

A Statisztikai Hivatal szerint a választási részvétel 70,6 százalékos volt, amire az utóbbi 13 évben nem volt példa.

22:54

A Progresszív Szlovákia (PS) nyerte a parlamenti választást a Markíza Televízió exit pollja szerint. A párt az első, nem hivatalos eredmények alapján 23,5 százalékkal az első helyen áll. Őket követi a Smer 21,9 százalékkal, 12,2 százalékkal harmadik bejutó a Hlas. Negyedikként, 8 százalékkal az OĽaNO, az ötödik helyen 6,4 százalék áll az SASKA, hatodik 6 százalékkal a Republika, az utolsó bejutó pedig a KDH 5,3 százalékkal. A Szövetség az exit poll szerint nem jutott be a parlamentbe, a felmérés szerint 4,3 százalékot szerzett. Szintén a parlamenten kívül maradhat az SNS, valamint a Sme rodina (2,3%) is.


22:51
 

A Szövetség eredményvárója: 

22:51  

A Focus exit pollja szerint a Progresszív Szlovákia nyert 23,5 százalékkal! 

-------------------

Mivel 40 perccel meghosszabbították a kampánycsendet, mert valaki rosszul lett egy pozsonyi választókörben. Ezért 22.40- kell várni az Exit pollok azon adataira, amiken már látható, hogy mely pártokat, hogyan mérték. 

A részvételi adatokat tekintve a déli régiókban kisebb volt a szavazók létszáma, mint az ország északi részén, ami  a magyar pártok esélyeit mérlegelve, nem egy pozitív dolog (erről már egy korábbi cikkünkben itt írtunk).

A Markíza televízió közzétette a „vak” exit poll eredményeit. „A választási eredmények legpontosabb előrejelzéséről van szó” – tették hozzá.


Az eredményeket egyelőre a pártok nevei nélkül hozták nyilvánosságra:23,5%, 21,9%, 12,2%, 8,0%, 6,4%, 6,0%, 5,3%, 4,4%, 4,3%, 3,0%. 

Az első helyen álló párt eszerint 42, a második 40, a harmadik 22, a negyedik 14, az ötödik és a hatodik 11, a hetedik párt pedig 10 képviselőt küldhet a parlamentbe.


Közben az országban a legtöbb szavazóhelyiség bezárt, és a választási bizottságok megkezdték a szavazatok számlálását. Mivel egyes körzetekben elhúzódik a szavazás, 22 óra 45 percig még moratórium van érvényben, és az első eredményeket csak ezután teszik közzé.

22 óra után a választópolgárok még Pozsonyligetfaluban a Gessayova 2 Általános Iskolában és Vágbeszterce egyik választókörzetében járulhatnak az urnákhoz. Az előbbi esetében egy bizottsági tag lett rossszul, az utóbbi körzetben pedig egy 78 éves férfi esett össze és hunyt el a szavazóhelyiségben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések