Hirdessen itt

Vigasztalódna a baloldal, a szokásos kifogással magyarázná Orbán népszerűségét


Erdogan elsőfordulós győzelmét Orbán Viktor tavalyi győzelméhez hasonlítják. 

Az önkényuralmak gyakran népszerűek – írja a törökországi választásokat a magyar helyzettel párhuzamba állító Washington Examiner. A véleménycikkben arról írnak, hogy sok amerikai publicista tart Recep Tayyip Erdogan elnök újraválasztásától, aki bebörtönzi politikai ellenfeleit és önkényuralmi rendszert épített ki. Hozzáteszik,

semmi nem utalt arra, hogy a választáson csalás történt volna,

ami azt jelenti, hogy a politikában van mozgástér a „nemzet atyja” típusú vezetőknek, a tekintélyelvű erős embereknek, akik az emberek közösségi érzetére apellálnak.

Erdogan elsőfordulós győzelmét Orbán Viktor tavalyi győzelmével hasonlítják össze, aki szintén a szocialistáktól az ultranacionalistákig terjedő ellenzék koalíciójával küzdött meg, és a tengeren túlon mindkettőjüket diktátornak minősítik (legalábbis a büdös kommunisták, mint amilyen a Washington Examiner cikk szerzője is - szerk.).

A szerző szerint az illiberális demokrácia bármely kultúrában gyökeret verhet. Erdogan az iszlám, Orbán a keresztény változat felett őrködik, és ezt tekintve talán még meglepő is, hogy az illiberalizmus nem terjedt el még szélesebb körben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések