A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukránok: az időjárás miatt nem indult még meg az ellentámadás


Ukrajna azért halogatja az Oroszország elleni, régóta beharangozott ellentámadást, mert a rossz időjárás miatt jelenleg nem tudja használni a nyugatiak által biztosított páncélosokat – állította Kijev brit nagykövete. 

Nyilvánvalóan az időjárás egyelőre nem teszi lehetővé, hogy a nehéz harckocsik az ukránoknál szokásos tavaszi sárban mozogjanak” – mondta Vadim Prisztajko a Sky Newsnak kedden.

A megjegyzések tükrözik Olekszij Reznyikov védelmi miniszter múlt heti kijelentéseit, aki kijelentette, hogy az ukrán erők nagyjából készen állnak az Oroszország elleni lökésre, de szükség van “Isten akaratára, az időjárásra és a parancsnokok döntésére”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több tucat harckocsit és több száz páncélozott járművet küldtek Ukrajnába, hogy támogassák a várható ellentámadást. Miközben nyugati tisztviselők azzal érveltek, hogy Kijevnek minden szükséges eszköze megvan a sikeres hadművelethez, zárt ajtók mögött az amerikai hadsereg állítólag kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes-e áttörni az orosz védelmi vonalakat.

A nyugati média több jelentése is azt közölte, hogy az ellentámadás a konfliktus sorsdöntő pillanata lehet, és hogy Kijevnek nehéz lesz további katonai segélycsomagokat szereznie, hacsak nem szerez jelentős területet. Magas rangú ukrán tisztviselők bírálták ezt a felfogást, és az eredménytől függetlenül további támogatást sürgetnek.

Prisztajko a Sky-nak azt mondta, hogy Ukrajna “egy áttörést jelentő offenzívát” céloz meg, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy “túl sok reményt fűznek ehhez”.

A diplomata azzal vádolta Moszkvát, hogy eltúlozza saját katonai képességeit, példaként említve az ukrán célpontok elleni legutóbbi rakétacsapásokat.

Az oroszok “túlságosan felfújják a dolgot, amikor több száz rakétáról számolnak be. A valóságban csak tucatnyi volt belőlük, amelyeket felénk lőttek” – hangsúlyozta.

Az az állítás, miszerint akár 100 rakétát is kilőttek a legutóbbi orosz támadás során, úgy tűnik, Szerhij Sahet ukrán tisztviselőtől, a Mikolajiv régió rendőrfőnökétől származik. Ő osztotta meg az adatot a közösségi médiában hétfőn, az ukrán média pedig később terjesztette azt. Az orosz védelmi minisztérium a csapásokról szóló saját jelentésében nem említette a bevetett fegyverek számát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések