A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajna közölte, hogy folytatja az oroszok gyilkolását világszerte


Budanov dicsekvése ellenére Washington láthatóan rövid pórázon tartja a GUR-t


Az ukrán hírszerzés vezetője, Kirill Budanov tábornok a Yahoo Newsnak azt mondta, hogy szervezete, a GUR folytatja az oroszok elleni terrorista támadásokat „bárhol a világon”. A Kreml fogadkozott, hogy az ilyen támadásokat nem hagyják válasz nélkül – írta meg az Oroszhirek.hu.

Budanovot – aki az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságát vezeti – a múlt hónapban egy moszkvai bíróság terrorista bűncselekményekkel vádolta meg, és az orosz hatóságok szabotázs- és merényletsorozattal hozták kapcsolatba, legutóbb egy meghiúsított összeesküvéssel, amelynek célja magas rangú orosz tisztviselők meggyilkolása volt a Krímben – írta meg az Oroszhirek.hu.

A Yahoo Newsnak adott, múlt hónapban készült, de a hét elején közzétett interjújában Budanov kijelentette, hogy amit Oroszország „terrorizmusnak nevez, azt mi felszabadításnak hívjuk”. Arra a kérdésre, hogy a GUR felelős-e Darja Dugina orosz újságíró és politikai aktivista tavalyi moszkvai meggyilkolásáért, rejtélyes választ adott.

„Ne folytassuk ezt a témát” – mondta. „Csak annyit kommentálok, hogy oroszokat gyilkoltunk, és továbbra is gyilkolni fogunk oroszokat bárhol a világon, Ukrajna teljes győzelméig.”

Budanov dicsekvése ellenére Washington láthatóan rövid pórázon tartja a GUR-t. A Pentagon nemrégiben kiszivárgott dokumentumai szerint, amikor Budanov februárban utasította beosztottjait, hogy „készüljenek fel az orosz városok elleni tömeges csapásokra”, a kommunikációját figyelő amerikai kémek közbeléptek, és lefújták a műveletet.

Amióta Budanov a Yahoo-nak beszélt, két robbanóanyaggal megrakott drónt lőttek le a Kreml felett, és egy autóbomba súlyosan megsebesítette Zahar Prilepin orosz riportert és politikai aktivistát. A Prilepin elleni robbantásos merénylet gyanúsítottja az orosz bűnüldöző szervek előtt elismerte, hogy egy meg nem nevezett ukrán hírszerző szolgálat bérelte fel, Moszkva szerint pedig mindkét incidensért az Egyesült Államok viseli a végső felelősséget.

„Nagyon jól tudjuk, hogy az ilyen terrorista akciók végrehajtásáról nem Kijevben, hanem Washingtonban döntenek” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Vlagyimir Putyin elnök irodája elleni támadásról.

„Az ilyen bűncselekmények nem maradnak válasz nélkül” – fogalmazott az orosz külügyminisztérium közleményében, hozzátéve, hogy a kijevi rezsim szigorú és elkerülhetetlen megtorlással fog szembenézni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések