A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

További akciókat ígért a Putyin-ellenes katonai csoport, ami hétfőn behatolt Oroszországba


Folytatni fogja a támadásokat az orosz területek ellen az Oroszország Szabadsága (LSR) nevű légió és az Orosz Önkéntes Testületet (RDK), írja a BBC. „Azt hiszem, újra látni fognak minket azon az oldalon" - mondta Denisz Kapusztyin, az RDK vezetője. A két csoport hétfőn több kilométerre behatolt Oroszország területére - írja Soros blogja.


A belgorodi régió kormányzója elismerte, az ukrán hadsereg „szabotázscsoportja” belépett Oroszország területére az Ukrajnával határos Grajvoron körzetben. Hétfőn délután már az orosz TASZSZ hírügynökség, illetve a nekik nyilatkozó Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő is megerősítette, az aktív frontvonaltól távolabb eső, gyengén védett határszakaszt áttörve ukrán „szabotőrök” jelentek meg orosz területen.

Oroszország közölte, hogy visszaverte a rajtaütést, és több mint 70 „szabotőrrel” végzett. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kemény választ ígért minden jövőbeli támadásra. Ukrajna tagadja, hogy részt vett volna az akcióban.

Szerdán a határ ukrán oldalán újságíróknak az RDK vezetője azt mondta, elégedettek "a rajtaütés eredményével". Elmondta, hogy csoportjának sikerült néhány fegyvert, köztük egy páncélozott személyszállítót is lefoglalnia és foglyokat ejtenie a művelet során, mielőtt 24 óra elteltével elhagyta volna az orosz területet. Arról is beszélt, hogy két RDK harcos megsebesült, és cáfolta az orosz hadsereg állításait a szabotőröknek okozott súlyos veszteségekről. Az Oroszország Szabadsága külön közölte, hogy két harcosa meghalt és 10 megsebesült. A közölt áldozatokról szóló állításokat nem ellenőrizték függetlenül.


A sajtótájékoztatón Denisz Kapusztyin cáfolta azokat a híreket, amik szerint harcosai a nyugati szövetségesek által Ukrajnának biztosított fegyvereket használták volna. Kapusztyin szerint Ukrajna csak orvosi ellátással, benzinnel és élelmiszerrel támogatta az RDK-t. Oroszország ukrán fegyvereseknek hívja az RDK-t és az LSR-t, Kijev szerint azonban két Kreml-ellenes félkatonai alakulatból származnak. Mindkét csoport azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét akarja felszámolni, és korábban úgy jellemezték őket, mint egy nemzetközi légió részét, ami részt vesz Ukrajna területvédelmében.

Az orosz fél azt állította, hogy kiszorították az országból a behatolókat, de sok forrás alapján ez alaptalan állításnak tűnik. Az orosz hadügy közzétett egy fotót, amin állításuk szerint a támadók amerikai gyártású, kilőtt páncélozott terepjárói láthatók. Csakhogy a fotót bloggerek és szakértők azonnal szétszedték online. Árulkodó jelek mutatják ugyanis, hogy megrendezett fényképről lehet szó. A terepjárók gumiabroncsain nincsen föld.

A hétfői rajtaütés miatt Moszkva terrorelhárítási műveletet hirdetett, különleges jogköröket adva a hatóságoknak a kommunikáció és az emberek mozgásának ellenőrzésére. Az intézkedéseket csak másnap délután oldották fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések