A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Törökország: Nem csatlakozunk a nyugati szankciókhoz: saját hasznunk és jólétünk az első


Ankara nem tervezi, hogy támogatja az Oroszországgal szembeni nyugati gazdasági korlátozásokat – mondta Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter egy hétfői interjúban – írja az oroszhírek.hu. 


Törökország vezető diplomatája a Lider Haber tévécsatornának nyilatkozott a vasárnap esedékes elnök- és parlamenti választások előtt.

„Nem csatlakozunk az Egyesült Államok és az EU által Oroszország ellen bevezetett egyoldalú szankciókhoz, a saját hasznunk és jólétünk az első” – magyarázta Cavusoglu, akit a TASZSZ hírügynökség idézett.

A miniszter bírálta Kemal Kilicdaroglu ellenzéki elnökjelöltet is, aki azt mondta, hogy a Nyugattal való kapcsolatok fejlesztését helyezné előtérbe. Cavusoglu szerint Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnök riválisa következetlennek bizonyult nyilatkozataiban; egy gyűlésen Kilicdaroglu állítólag azt mondta, hogy semmi sem veszélyezteti Törökország és Oroszország kapcsolatát.

Márciusban jelentek meg jelentések arról, hogy Törökország blokkolta az Oroszországba irányuló egyes tranzitszállítmányokat, válaszul Brüsszel és Washington közelmúltbeli ígéreteire, miszerint végrehajtják az oroszellenes szankciókat, és leállítják a szankcióval sújtott termékek harmadik feleken keresztül történő szállítását. A török kereskedelmi minisztérium hivatalosan nem erősítette meg a lépést. Később arról számoltak be, hogy Ankara újraindította néhány európai eredetű, szankciókkal sújtott áru Oroszországba irányuló tranzitforgalmát.

Az EU többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ország nem hajlandó részt venni az Oroszország elleni nyugati szankciókban, és azzal vádolta a közel-keleti államot, hogy „tranzitcsomóponttá” vált Oroszország számára, lehetővé téve ezzel a gazdasági blokád megkerülését.

Ankara Moszkva egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, és mindkét fél ígéretet tett a gazdasági együttműködés elmélyítésére és a kétoldalú kereskedelem bővítésére.

Tavaly Törökország és Oroszország gazdasági együttműködési ütemtervet írt alá, amely a kétoldalú kereskedelmi forgalmat évi 100 milliárd dollárra kívánja növelni.

A két fél megállapodott abban is, hogy az orosz rubelt bevezeti a kétoldalú kereskedelemben elszámolási valutaként, beleértve az orosz földgázszállításokat is.

Az adatok azt mutatják, hogy tavaly ilyenkor Törökország az Oroszországba irányuló exportőrök között az öt legnagyobb közé került. A 2021-es évben a 11. helyen állt, megelőzve az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Lengyelországot és Olaszországot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések