A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több százan tiltakoztak Japánban a a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedése ellen


A terv ellen Kína is vétót emelt


Több százan tiltakoztak Tokió különböző részein kedden a japán kormány terve ellen, mely lehetővé tenné a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését.

Helyszíni beszámolók szerint a legtöbben a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) épületénél demonstráltak, sokan vidékről érkeztek a tiltakozásra.

A megmozduláson a többi között a halgazdaságok védelmét is hangoztatták, valamint „A tengerek nem az atomerőművek illemhelyei” feliratú táblák is felbukkantak.

A tiltakozók petíciót is átnyújtottak a vállalatnak, amelyben egyebek mellett a sugárzás élővilágra gyakorolt hatásvizsgálatairól szóló kutatások nyilvánosságra hozatalát követelik.

A demonstrációhoz a nap folyamán öt ellenzéki épviselő is csatlakozott. A tüntetésen felszólalt Fukusima Mizuho, a Szociáldemokrata Párt vezetője is, aki a radioaktív anyagok rendkívül szigorú ellenőrzésére szólított fel.

A terv ellen Kína is tiltakozott, azt vetve a tokiói kormány szemére, hogy a radioaktív hűtővíz tengervízbe engedése káros hatással lesz a tengeri élővilágra és a térségben élő emberek egészségére.

Dél-Korea a múlt héten bejelentette, szakértőket küld a fukusimai atomkatasztrófa helyszínére, hogy a helyszínen mérjék fel a hűtővíz esetleges tengerbe engedésének biztonsági kockázatait.

A szakértők látogatásáról Jun Szuk Jol dél-koreai elnök korábban megállapodott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel. Bár Tokió biztonságosnak ítélte a több mint 1,3 millió tonna, megfelelő szintűre tisztított hűtővíz fokozatos, több évtizeden át tartó, ellenőrzött tengerbe engedését, a szigetországban már több tüntetést tartottak a vállalkozás ellen. Különösen a halászatból élő közösségek aggódnak a helyben kifogott halak minőségének megítélése és az éppen csak talpra álló vállalkozásaik jövője miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések