A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint tíz év után először látogat iráni elnök Szíriába


Ebrahim Raiszi lesz az első iráni elnök, aki több mint egy évtized után Szíriába látogat, amikor a héten Damaszkuszba utazik. A látogatást Teherán damaszkuszi nagykövete a regionális kapcsolatok “fordulópontjának” nevezte.


A kétnapos damaszkuszi út szorosabb kapcsolatokat fog elősegíteni a nyugati világuralommal szemben álló, övezett országai között – mondta Hoszein Akbari nagykövet vasárnap az iráni állami IRNA hírügynökségnek adott interjújában, nyilvánvalóan Amerika hegemón külpolitikájára utalva.

“Ez az út nemcsak Teherán és Damaszkusz számára lesz hasznos, hanem egy nagyon jó esemény, amelyet a térség más országai is kihasználhatnak”.

Akbari szerint a látogatás időzítése még fontosabbá teszi azt a régióban zajló változások miatt. Irán és Szaúd-Arábia állítólag napokon belül nagykövetségeket tervez nyitni egymás országaiban, miután a múlt hónapban megállapodtak a kapcsolatok normalizálásáról egy Kína által közvetített megállapodás keretében. Eközben néhány arab ország normalizálja kapcsolatait Damaszkusszal, miután azok évekig csatlakoztak az Egyesült Államokhoz a lázadó harcosok támogatásában a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni sikertelen rendszerváltási kísérletben.

A szíriai felkelés 2011-ben kezdődött, és olyan háborút indított el, amely több mint 500 000 ember halálát okozta, és hatalmas menekültválságot idézett elő. Aszad győzedelmeskedett, és visszaszerezte az országa feletti ellenőrzést, nagyrészt az Irán és Oroszország által nyújtott katonai és gazdasági támogatásnak köszönhetően. Iráni tisztviselők azt remélik, hogy ez a siker más, az amerikai hegemóniával szemben álló nemzeteket is ösztönözni fog.

“Ez az utazás teret és fejezetet nyithat az interakciónak az uralmi rendszerrel szembenálló országok között, különösen a szankciókkal sújtott és közös érdekekkel rendelkező országok között” – mondta Akbari. “Más országok is kihasználhatják ezt”.


Mohammad Dzsamszidi, Teherán politikai ügyekért felelős elnökhelyettese szerint Raiszi szíriai útja “ünnep” lesz az úgynevezett “ellenállás tengelye” számára. Hozzátette: “Nyugat-Ázsia a geopolitikai változások feszült időszakán ment keresztül, amelynek két eredménye van: Irán győzelme és az USA kudarca”.

Kaszem Szolejmáni tábornok, az iráni katonai parancsnok, akit 2020 januárjában az amerikai erők meggyilkoltak, megtanította országa vezetőjét arra, hogy “a sikeres diplomácia abban gyökerezik, hogy erősnek kell lenni a terepen” – mondta Dzsamszidi.

Az utolsó iráni elnök, aki Damaszkuszba látogatott, Mahmúd Ahmadinezsád volt, aki 2010-ben utazott a szíriai fővárosba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések