A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó: Magyarország minden támogatást megad Moldova EU-integrációs törekvéseihez


Magyarország minden támogatást megad Moldova európai uniós integrációs törekvéseinek sikeréhez, a külső partnerségek ugyanis különösen fontosak a mostani helyzetben meggyengült közösség számára – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Chisinauban – számol be az MTI.  

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a moldovai kollégájával, Nicu Popescuval tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Keleti Partnerség geopolitikai jelentősége a mai körülmények közepette még inkább felértékelődött, ezért hazánk az EU mielőbbi bővítését, a kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazza.

Magyarország a jövőben is minden létező támogatást megad Moldovának ahhoz, hogy az integrációs törekvései sikeresek legyenek – szögezte le.

Aláhúzta: ehhez jó alapot ad az OTP és a Richter erős pozíciója a kelet-európai ország piacán, illetve az, hogy tavaly 200 millió euróval csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom. Továbbá fontosnak nevezte, hogy Magyarország évente negyven moldovai hallgatót fogad ösztöndíjjal. Szijjártó Péter ezután sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a WizzAir egy időre felfüggesztette a működését Moldovában, és reményét fejezte ki, hogy a magyar tulajdonú légitársaság minél hamarabb vissza fog térni, ehhez teljesülnek a szükséges biztonsági garanciák.

Mivel a WizzAir itteni jelenléte egyúttal biztosítja a közvetlen légi összeköttetést Budapest és Chisinau között is, ezért a magyar és a moldáv kormány érdeke egybeesik, és szeretnénk rávenni a WizzAirt arra, hogy minél előbb jöjjön ide vissza– mondta.

Számunkra fontos, hogy a WizzAir a világ vagy Európa minél több pontján jelen legyen, mert a WizzAir így biztosítja az összeköttetést hazánk és az adott partnerországok között– tette hozzá, majd arra is kitért, hogy Magyarország támogatja az Európai Unió és Moldova közötti roamingdíj-csökkentési megállapodás, ami szintén az összeköttetéseket erősíti. Végül pedig bejelentette, hogy az afgán haderő működésének finanszírozására már befizetett pénzeket a kivonulás ellenére sem kaphatják vissza a NATO-tagállamok, a magyar kormány ezért ezek egy részét, 120 millió forintot a moldovai biztonság erősítésére kíván fordítani.

Bár nem vagyunk szomszédos országok, de közel vagyunk egymáshoz. Mi az Európai Unió, Moldova, az Európai Politikai Közösség keleti határán helyezkedik el, s ebben a formában kölcsönösen érdekeltek vagyunk egymás biztonságában– fogalmazott.

Szijjártó Péter a nap folyamán Dorin Recean kormányfővel, Nicu Popescu külügyminiszterrel, Dumitru Alaiba gazdaságfejlesztési miniszterrel és Sergiu Prodan kulturális miniszterrel találkozott Moldovában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések