Hirdessen itt

Székelyudvarhelyen új diákpolgármestert választottak


A XXIX. Székelyudvarhelyi Diáknapok befejezéseként új diákpolgármestert választottak. A tizenegyedik osztályos Balázs László egy teljes évig képviselheti a helyi tanulóközösség érdekeit.


A május 9–14. között zajló XXIX. Székelyudvarhelyi Diáknapokat követően megválasztották a város új diákpolgármesterét Balázs László személyében. A fiatal diákpolgármester a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban, a természettudományok kétnyelvű, angol osztályában tanul. A diáknapok alatt a Freesouls elnevezésű csapatban teljesítette az erőt és kreativitást megpróbáltató feladatokat. Sajnálattal tájékoztatott arról, hogy a fő célja nem teljesült, hogy a megmérettetés végén a csapatát lássa első helyre állni. A csapata csupán második helyezést ért el az idei diáknapokon, viszont a helyi tanulóközösség Lászlót találta legalkalmasabbnak arra, hogy a jövőben képviselje az érdekeiket, illetve kivitelezésre juttassa az újító ötleteiket.

A diákpolgármester tevékenységi köre az érdekképviseleten túl kiterjed a közösségépítésre, a helyi önkormányzattal, ifjúsági szervezetekkel való kapcsolattartásra, valamint a tanulókat érintő valamennyi általános kérdésre. Munkáját többnyire az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a korábbi diákpolgármesterek segítik.

A diákpolgármester-választást egy rövid kampányidőszak előzte meg, amelyben tizenhat jelölt az online, illetve a valós térben versengett a tisztségért.

Fele-fele arányban, a szavazás és az egyéni ügyességi feladványok pontszáma döntötte el a választás végeredményét. Az új diákpolgármester szerint erős volt a mezőny, és nagyon nehéz volt a feladatok alatt az elégséges pontokat összegyűjteni. Elmondása szerint több feladat kapcsán is úgy érezte, hogy a csapatával jól teljesítettek, de a zsűri pontozása egyáltalán nem ezt tükrözte.

Balázs László már a kampányidőszak alatt ismertette terveit a diákközösséggel. Kifejtette: boldog, kiegyensúlyozott és barátságos iskolásokat szeretne látni a városban, akik jóízűen tudnak nevetni. Célja gazdagítani az ifjúsági programokat azért, hogy örömmel és felszabadultsággal töltse meg a diákok mindennapjait. A rövid távú tervei között szerepel egy ötletláda elhelyezése. A diákok javaslatait összegyűjtő ládát a Márton Áron téren helyezné el, ahová egy papírdarabra írva bárki bedobhatja a fiatalokat támogató ötleteit. A legjobb ötleteket megvalósítja, ígérte a diákpolgármester.

– Úgy érzem, van bennem annyi potenciál, hogy segíteni tudjak a városi diákélet előrehaladásában. Ennyivel tartozom azoknak, akik rám szavaztak.

Szívügyem az összes fiatal, aki itt tanul a városban. Az eddigi programokkal sikerült elérni a tanulók kilencven százalékát, de nekem ez nem elég, én a száz százalékot akarom.

Olyan rövid az élet, ezért nem szeretném, ha egy olyan fiatal is maradna itt, aki szorongva, barátok és motiváció nélkül tölti a hétköznapjait – mondta. Hozzáfűzte: célja, hogy a tanulók változatos programokból választhassanak a tanév során. Előnyben részesíti azokat a rendezvényeket, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy új barátságok alakuljanak ki a helyi diákok között. Tervei között szerepel a régi, hagyományos rendezvények megtartása, de új projektekbe is szeretne belevágni. Megpróbál több közös programot szervezni az iskolásoknak azért, hogy tanórák után is minőségi időt tudjanak együtt eltölteni. Hangsúlyozta: a fiatalok körében sokkal több koncertre lenne igény, ezért több figyelmet fordít arra, hogy neves előadókkal szervezzen kikapcsolódásra alkalmas összejöveteleket a városban.

– Nem hiszem, hogy a rendelkezésemre álló egy év elég lesz arra, hogy felülmúljam az eddigi eredményeket, és minden tervemet kivitelezzem, de a legtöbbet hozom majd ki az adódó lehetőségekből – összegezte gondolatait a diákpolgármester. Hozzáfűzte: tudja, hogy a tisztség az iskola mellett sok pluszenergiát és időt igényel, de szívvel-lélekkel teljesíti a feladatait, és nem rettentik majd el az új kihívások.

Forrás: hargitanepe.ro

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések