A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sürgetik az EP-képviselők Orbán Viktort, hogy szabadítsa fel az uniós pénzeket


Szerintük nagyon aggasztó a magyarországi helyzet.

A május 15-e és 17-e között Magyarországon tartózkodó, az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésével megbízott európai parlamenti képviselők úgy vélik, továbbra is aggasztó, ahogy az ország az uniós pénzekkel bánik. Továbbá felszólították Orbán Viktor kormányát, hogy hajtsanak végre reformokat, amennyiben az uniós pénzek feloldását szeretnék – írja az Euobserver.

„Nem az a célunk, hogy megállítsuk a pénzeket, hanem az, hogy a pénzeket Magyarországon költsék el” – jelentette ki szerdán a bizottság elnöke, Monika Hohlmeier. Hozzátette, Orbánéknak „a lehető leghamarabb és a lehető leggyorsabban" végre kell hajtaniuk az intézkedéseket.

A baloldali Lara Wolters pedig azt nyilatkozta,

A kialakult kép [...] nagyon aggasztó számunkra”,

és hozzátette, „a kormányzati kiadások pénzügyi felügyeletével kapcsolatos információhiány, valamint a közbeszerzések ellenőrzésének és az összeférhetetlenségnek a kérdései nagyon nagy aggodalomra adnak okot". Hangsúlyozta, ahhoz, hogy valódi változások történjenek, Magyarországnak vissza kell térnie a demokráciához, a jogállamisághoz, valamint a független és szabad sajtóhoz. Kijelentette, hogy a magyar média meglehetősen ellenséges a bizottsággal szemben.

Petri Sarvamaa szerint most nem Magyarországról van szó, hanem arról, „hogy az EU költségvetése egyetlen tagállamban se kerüljön veszélybe”.

Daniel Freund mást gondol

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, aki sokadszorra látogatott Magyarországra, azt mondta, már a nyolcadik látogatása során is talált olyan dolgokat, amelyek más EU-s országokban elképzelhetetlenek lennének.

Rendelet általi kormányzás, nyolc éve tartó, jelenleg is tartó szükségállapot, az adóhatóság fegyveres ellenőrzése egy ingyenkonyhán”

– sorolta.

Hozzátette, fontosnak tartják, hogy segítség Magyarországot a fejlődésben, „de azt nem akarjuk, hogy az uniós pénzek csak Orbán Viktor családját és barátait gazdagítsák, megszegve a korrupció elleni küzdelemre és az összeférhetetlenség megelőzésére vonatkozó uniós szabályokat."

Navracsics Tibor szerint politikai előítéletek befolyásolták sok európai parlamenti képviselő véleményét, és emiatt a kérdésekben olykor ténybeli tévedések is előfordultak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések