A sajtos-tejfölös pogácsa egész éjjel a hűtőben pihen, így még finomabb lesz az állaga.
Vendégvárónak, ünnepre, de akár egy gazdag leves vagy főzelék mellé is tökéletes választás a pogácsa. A legtöbbször talán túrós vagy krumplis készül belőle, de érdemes sajtos-tejfölös változatnak is esélyt adni. A sütés napján szánj időt a hajtogatásra, hogy szép réteges legyen.
Hozzávalók
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 15 dkg sajt
👉 1 kis pohár tejföl
👉 3 dkg élesztő
👉 1 dl tej
👉 1 evőkanál só
👉 1 teáskanál cukor
👉 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd össze a cukorral, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd körülbelül 10 percig, amíg jól felfut, vagyis megemelkedik. A lisztet szitáld át, add hozzá a vajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a sót, majd dagaszd addig, amíg a tészta hólyagossá válik. Takard le fóliával, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a tésztát rakd át egy deszkára, szórd meg liszttel, és nyújtsd vékonyra. Hajtogasd a szokásos módon, tehát lentről, fentről, jobbról és balról is középre. Ezt követően pihentesd 20 percig, majd ismételd meg a hajtogatást még kétszer. Végül nyújtsd ki három centi vastagra, kend meg a villával felvert tojással, szórd meg sajttal, és tetszőleges méretű kiszúrókkal szaggasd ki.
Rendezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süsd aranybarnára.
0 Megjegyzések