A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország figyelmeztette Nagy-Britanniát a nagy hatótávolságú rakéták Kijevbe szállítása miatt


London döntése, hogy nagy hatótávolságú cirkálórakétákat szállít Kijevnek, újabb lépés az ukrajnai konfliktus súlyos eszkalálódása felé – közölte pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium.


A minisztérium nagyon barátságtalan lépésnek nevezte a lépést Nagy-Britannia részéről, amely London példátlan mértékű beavatkozását mutatja a konfliktusba.

“A geopolitikai játszmáktól elragadtatva … az Egyesült Királyság láthatóan kész átlépni minden vörös vonalat, és a konfliktust egy teljesen új szintre emelni, ami a pusztítást és az áldozatok számát illeti” – áll a külügyminisztérium közleményében.

Oroszország “fenntartja a jogot, hogy megtegyen minden szükségesnek ítélt intézkedést annak a fenyegetésnek a semlegesítésére, amely a brit cirkálórakéták ukrajnai használatából eredhet” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a következményekért azok lesznek a felelősek, akik e “meggondolatlan lépés és általában London romboló tevékenysége” mögött állnak.

Csütörtökön az Egyesült Királyság megerősítette, hogy átadja több Storm Shadow cirkálórakétáját Ukrajnának. A fegyverek több mint 250 km távolságra lévő célpontokat képesek eltalálni. Ben Wallace védelmi miniszter ezt London “kalibrált és arányos válaszának” nevezte az ukrajnai helyzetre.

Washington pénteken jelezte, hogy vonakodik követni London példáját. Az Egyesült Államok már régóta elutasítja, hogy Kijevnek nagyobb hatótávolságú fegyvereket, például ATACMS rakétákat biztosítson. Márciusban Mark Milley vezérkari főnök, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy ez nem opció, mivel a lépés a Pentagon saját készleteit csökkentené.

Nyugati tisztviselők állítólag azt mondták, hogy ha Ukrajna lehetőséget kapna arra, hogy az USA és szövetségesei által elismert orosz területen belüli célpontokat támadjon, az a konfliktus jelentős eszkalációját jelentené.

Kijev már régóta kérte a nagyobb hatótávolságú fegyvereket. Volodimir Zelenszkij elnök legfőbb tanácsadója, Mihajlo Podoljak a héten azt mondta, hogy a nagyobb hatótávolságú rakétákkal csapást lehetne mérni a Krímre, amelyet Kijev illegálisan megszállt területnek tekint. A félsziget 2014-ben egy népszavazást követően csatlakozott újra Oroszországhoz.

Moszkva többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállítások miatt de facto a konfliktus résztvevőivé válnak – amit sokan közülük hevesen tagadtak.

Csütörtökön a Kreml fogadkozott, hogy megfelelő válasza lesz a brit rakétaszállításokra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések