A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyugati politikusok figyelmeztették Zelenszkijt, hogy ne próbálja megtámadni a Krímet


Több magas rangú nyugati politikus figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne próbálja meg erővel visszafoglalni a Krímet – állítja Volodimir Zelenszkij elnök egyik képviselője. 

Tamila Taseva, akinek feladata a Krímmel kapcsolatos kérdések intézése, azt mondja, hogy fenntartásaik abból a félelemből fakadnak, hogy ha Oroszország a régió elvesztésével szembesülne, taktikai atomfegyverekkel válaszolna.

A lengyel állami PAP hírügynökségnek pénteken nyilatkozva Taseva elmondta, hogy Kijev előkészületei egy nagyobb ellentámadásra a nyugati elitben vitákat váltottak ki a lehetséges következményekről.

“Egyes nyugati politikusok – nem államok – figyelmeztették Ukrajnát. Azt állítják, hogy a Krím visszafoglaláa nukleáris háborúhoz vezethet” – mondta.

Taseva szerint ezek a politikusok azzal érvelnek, hogy bár egy ilyen művelet megvalósítható, a következményei súlyosak lehetnek.

Más hangok megkérdőjelezik, hogy a Krím valóban Ukrajna része volt-e valaha is  – mondta.

“Véleményük szerint teljesen le kellene mondanunk arról, hogy megpróbáljuk visszaszerezni”.

Zelenszkij képviselője valószínűtlennek minősítette az Oroszország esetleges nukleáris válaszlépésével kapcsolatos aggodalmakat. A továbbiakban kitartott amellett, hogy a Krím és Ukrajna között már régóta van kötelék, és hozzátette, hogy a félszigeten Kijev-párti szabotőrök tevékenykednek.

Az elmúlt hetekben több dróntámadás történt a Krímben, amelyek Oroszország fekete-tengeri flottáját és egy olajtároló létesítményt céloztak. Az orosz hatóságok azt mondják, hogy szerintük Ukrajna áll a tároló létesítmény elleni támadás mögött.

Az ukrán hadsereg, bár nem vállalta a felelősséget, utalt arra, hogy a támadás a Kijev által sokat hangoztatott ellentámadás előkészületeinek része volt.

A skandináv médiának nyilatkozva múlt pénteken Zelenszkij elnök reményét fejezte ki, hogy az ukrán erők képesek lesznek “visszafoglalni” a Krímet, valamint Oroszország újonnan bekebelezett területeit – a Donyecki és Luganszki Népköztársaságot, valamint a Zaporozsjei és Herszon régiót.

A túlnyomórészt orosz ajkú Krím 2014-ben csatlakozott Oroszországhoz egy népszavazást követően, amelyet a kijevi Majdan puccsot követően tartottak ugyanabban az évben. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések