A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Novák Katalin a Csíksomlyói búcsún: "elindultunk a nyeregbe"


A pünkösdvasárnap előtti szombaton, május 27-én tartják a csíksomlyói búcsút és zarándoklatot, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási eseményét. 

A magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó magyar államfő – közösségi oldalán közzétett bejegyzése tanúsága szerint – útközben a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjánál is fejet hajtott.

A Csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumtól a Csíksomlyóra vezető Szék útján Novák Katalin is a búcsúsok százezrei között zarándokolt a csíksomylói kegytemplomhoz, majd onnan – immár a kordonban – a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregre.

A Facebookon posztolt az államfő:

Csíksomlyói búcsú - elindultunk a nyeregbe.

A búcsú fő ünnepének a pünkösd előtti szombati nagymisét tartják, amelyet a Jézus hegyének is mondott Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó erdős hegye közti széles hágóban található Hármashalom-oltárnál tartanak.

A Csíkszeredával összenőtt Csíksomlyóra vezető utakon órákon keresztül hömpölygött a tömeg szombat délelőtt. Az esőre hajló, borús időben, egyházi zászlók, magyar és székely lobogók és települészászlók százai alatt kaptattak fel az emberek a Nyeregbe.

A környező székely falvakból többnyire gyalogosan érkeztek a hajnalban – vagy már napokkal korábban – útnak indult, úgynevezett keresztalják, vagyis kereszt alatt vonuló, templomuk zászlója és a településnevet jelző felirat mögé felsorakozó csoportok. Erdély, a Kárpát-medence és a nagyvilág számos más pontjáról is érkeztek gyalogos, lovas, szekeres búcsúsok.

Magyarországról idén három különvonat hozta a zarándokokat, a Csíkszeredába vezető országutak a város bejáratainál buszok százainak ideiglenes parkolójává váltak. A székelyföldi megyeszékhely a pünkösdi búcsú idején lakosságának tízszeresét fogadja: a 35 ezer lakosú városba ilyenkor évről évre mintegy 300-350 ezer zarándok érkezik. A Csíksomlyóra vezető utakat ilyenkor lezárják a járműforgalom elől, idén – a zarándokok biztonsága érdekében – már a szekerek sem vonulhattak fel a hegynyeregre.

A szabadtéri szentmise főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések