A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem büntethető a belgrádi iskolában lövöldöző szerb diák, mivel még nem töltötte be a tizennégyet


Nem vonható büntetőjogi felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert csak július végén tölti be a 14. életévét – írja az MTI a belgrádi főügyészségre hivatkozva. 

A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja.

Háromnapos gyászt hirdetett a szerb kormány, miután egy hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolája biztonsági őrét, valamint további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban.

Aleksandar Vučić szerb államfő a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szerbiában is 14-ről 12 évre kellene csökkenteni a büntethetőség korhatárát. Azt is elmondta, hogy a fiú nem volt bántalmazás célpontja, de nem voltak barátai, nem fogadta be az új osztálya. Az államfő szerint a fiú nem tanúsít megbánást, sőt, úgy gondolja, hogy egyesek hősnek látják majd. Nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre, tette hozzá.

Veselin Milić belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiatalkorú fiút a rendőrök elfogták. A tájékoztatás szerint legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

A fiúnál találtak egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket le akart lőni, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

Az is kiderült, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A rendőrfőkapitány szerint ilyen iskolai tömegmészárlás Szerbiában még nem történt.

A fiú apja a rendőrségnek azt nyilatkozta, van több fegyvere is, mindegyikre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Ez is téma volt Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóján. Az államfő szerint felmerül a kérdés, hogyan járhatott lőtérre egy kiskorú, hogyan vihette el az apja, és hogyan történhetett meg, hogy senki nem tiltotta meg neki a belépést.

Az oktatásban dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. Szerintük a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb biztonsági ellenőrzés, eddig ez ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések