A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Japánban nyit irodát a NATO


A katonai blokk azt tervezi, hogy Tokióban nyitja meg első ázsiai összekötő irodáját. 

Japán és az Észak-Atlanti  Szerződés Szervezete (NATO) a kibertérben való együttműködés fokozására törekszik, és a katonai blokk azt tervezi, hogy Tokióban nyitja meg első összekötő irodáját – írta a Nikkei Asia nevű hírportál. A hírügynökség szerint a tervezett iroda lehetővé tenné, hogy a katonai blokk rendszeres konzultációkat folytasson olyan regionális „partnerekkel”, mint Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Korea.

A Nikkei szerint az összekötő iroda megnyitására vonatkozó javaslatról még folynak a tárgyalások, miután a javaslatot először Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vetette fel, a főtitkár legutóbbi tokiói látogatása során. A Nikkei Asia megjegyzi, hogy a hasonló NATO-irodákat általában a fogadó ország biztosítja, és

az iroda megnyitása új szakaszt jelentene az ország védelmi erőinek történetében.

Tokió a hírek szerint azt is tervezi, hogy a júliusi litvániai NATO-csúcstalálkozó előtt NATO-partnerségi programot köt a katonai szövetséggel, amelynek középpontjában a kiberhadviselés, valamint a dezinformáció elleni küzdelem áll majd.

Mindez azután történik, hogy

a NATO nemrég nyíltan felvázolta az indo-csendes-óceáni térségben való együttműködés fokozására irányuló terveit.

A katonai blokk 2022-es stratégiai koncepciójában a „Kína és Oroszország által az euroatlanti biztonságot fenyegető rendszerszintű kihívások” hangsúlyozásával magyarázta az új kapcsolatok létrehozásának szükségességét

 A NATO ázsiai terjeszkedése azonban máris bírálatokat váltott ki mind Moszkva, mind Peking részéről. Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök elítélte a „globális NATO” létrehozására irányuló törekvést, és azt mondta, hogy az „a náci Németország, Olaszország és Japán 1930-as évekbeli szövetségére emlékeztet”.

Kína eközben szintén elítélte a NATO stratégiai koncepcióját, azt állítva, hogy az tele van elferdített tényekkel, és a hidegháborús mentalitással, amely rossz színben tünteti fel Peking külpolitikáját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések