A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy hatalmú, orosz befolyást vizsgáló bizottságot hoztak létre Lengyelországban


Új, széleskörű hatalommal bíró bizottság létrehozásáról szóló törvényt fogadott el a lengyel parlament, amely orosz befolyást vizsgálna az országban. Célja, hogy megbüntesse azokat, akikről úgy ítéli, Oroszország érdekei szerint cselekednek.  

-A bizottság akár 10 évre is eltilthat embereket a közpénzek elköltésével kapcsolatos feladatok ellátásától, valamint lehetőséget kap arra is, hogy hatályon kívül helyezzen olyan közigazgatási határozatokat, amelyek szerinte orosz befolyás alatt születtek.

- Hozzáférhet titkosított anyagokhoz,

- továbbá kutatásokat és lefoglalásokat rendelhet.

Annak pedig, aki nem lenne hajlandó megjelenni a meghallgatásain, ötvenezer zloty (négymillió forint) büntetést kell fizetnie.


Az ellenzéki képviselők szerint a kormány a választások előtt a bizottsággal szeretné kicsinálni az ellenfeleit. A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) szerint vezetőjük, az egykori miniszterelnök Donald Tusk lesz az egyik célpont, mivel a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) már korábban is oroszpártisággal vádolta a politikust.

Sőt, novemberben, mikor először felmerült a bizottság ötlete, a PiS egyik képviselőjelöltje azt mondta, szeretné, ha

a biztosságot arra használnák, hogy „az oroszbarát Tuskot az Állami Törvényszék elé állítsák, majd börtönbe zárják.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések