A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Moszkóviára nevezné át Oroszországot a litván parlament


Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint ezen a kezdeményezésen csak mosolyogni lehet.


Moszkóviára nevezheti át Oroszországot a litván parlament – nyilatkozta újságíróknak a kérdéssel foglalkozó jövőbizottság elnöke, Raimundas Lopata.

„A Litván Nagyfejedelemség történelmi összefüggésében nevezett állam történelmi szerepének egy elfogadhatóbb és pontosabb értékelését szeretnénk javasolni Litvániának és a nyugati országoknak annál, ami a nagyorosz önértelmezésben található, és az európaiak tudatában rögzült, és tisztázni szeretnénk, melyik lenne az ország megfelelőbb neve: Oroszország vagy Moszkóvia?” – mondta a bizottság elnöke.

A jövőbizottág testület történészekkel fog konzultálni, és társadalmi vitát indít Oroszország átnevezéséről. 1795-ig, a Litván Nagyfejedelemség idején az országban Oroszországot Moszkóviának hívták. Így is különböztették meg magukat Oroszország lakóitól. Saját magukat oroszoknak, utóbbiakat moszkovitáknak nevezték.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő márciusban reagált  a felvetésre. Szerinte ezen az ötleten „csak mosolyogni lehet”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések