A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elegük van a lengyeleknek: tömegesen élhetnek vissza az ukránok a lengyel nyugdíjjal


Rájöttek az ukránok, hogy hogyan élhetnek vissza a lengyel nyugdíjrendszer szabályaival. Fejenként többezer zlotyival károsítják meg a lengyeleket.

Aggasztó információkról beszélt a lengyel Szabadság és Függetlenség Konföderáció jobboldali párt parlamenti képviselője, valamint jelöltje a Családügyi és Szociálpolitikai Minisztériumnál. Mint kifejtették, „a közösségi médiaplatformokról értesültünk arról, hogy az ukrán internetet egy bizonyos hölgy videója villanyozza fel, amelyben elmagyarázza, hogyan lehet, mindössze egy hétig dolgozva Lengyelországban, a lengyel minimálnyugdíjhoz jutni”.- számol be a mandiner.

Krzysztof Bosak parlamenti képviselő elmondta, hogy a lengyelországi és az ukrajnai minimálnyugdíj közötti különbség óriási. „Havi szinten, személyenként ez a különbség több mint ezer zlotyra rúg. 

Ha az aggasztó információk beigazolódnak, az azt jelenti, hogy a lengyel adófizetők a saját zsebükből fedezik a különbséget”– fejtette ki.

A Konföderáció ezért több kérdést is benyújtott a Családügyi és Szociálpolitikai Minisztériumhoz ezzel kapcsolatban, és a válaszban konkrét jogalapot vár, ugyanis a Minisztérium azt állítja hogy azok, akik teljesítettek egy bizonyos szolgálati időt, valamint rendelkeznek lengyel lakóhellyel, az jogosult a lengyel nyugdíjra.

„A kérdés az, hogy a szolgálati idő melyik országra vonatkozik és hogyan igazolják a lengyelországi lakóhelyet? Mert azt már tudjuk, hogy a lengyel állam intézményeinek nem sikerült igazolniuk a lengyelországi lakóhelyet az egyéb ellátások kifizetésekor. Már sajtóinformációink vannak arról, hogy a becsapott ellátások behajtása valójában egyáltalán nem halad előre, mert erre nincsenek eszközök” – mondta Bosak.

A lengyel társadalombiztosítási intézet szerint nem közérdekű információ

A sajtóhírt a Konföderáció jelöltje megpróbálta tisztázni. Beszélt a lengyel társadalombiztosítási intézet egyik alkalmazottjával, aki állítása szerint megerősítette azt az információt, miszerint egy Ukrajnából származó nyugdíjas egy Lengyelországban töltött nap után jogot szerezhet a lengyel minimálnyugdíjra.

Az intézet azonban hivatalosan nem közölt semmit se. Mint Grzegorz Płaczek elmondta, küldött egy hivatalos levelet az intézetnek, akiktől azt a tájékoztatást kapta, hogy 

az Ön által kért információ nem tartozik a törvény értelmében vett közérdekű adatok közé”.

„Egy nagyon konkrét kérdést teszünk fel [...], hogy egy 30 éves munkatapasztalattal rendelkező, törvényes nyugdíjas nő, aki úgy döntött, hogy nyugdíjasként Lengyelországba jön, Lengyelországban él, és ezzel egyidejűleg kapja az ukrán minimálnyugdíjat, egy nap megbízási szerződéssel történő munkavégzés után vagy egy hónap munkaszerződéssel történő munkavégzés után jogot szerezhet-e a lengyel minimálnyugdíjra?” – szögezte le Płaczek a kérdéses problémát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések