A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Moldova is kitiltotta az ukrán gabonát, amire Kijev teljes importtilalommal válaszol


Ukrajna teljes importtilalmat tervez bevezetni a szomszédos Moldovából származó importra, válaszul az ukrán gabonára vonatkozó korlátozásokra, amelyeket Kisinyov ezen a héten vezetett be. 

Szombaton a moldovai mezőgazdasági miniszter közölte, hogy az ország csatlakozott az ukrán gabonafélék egy hónapos uniós embargójához, ugyanakkor engedélyezte azok tranzitját. Azt állította, hogy az ország raktárai már most tele vannak, és a helyi gazdákra nyomást gyakorol az ukrán gabona beáramlása.

“Aggódnak, hogy nem lesz helye az új termének” – magyarázta.

A lépést bírálva Tarasz Kacska ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes azt mondta, hogy Kijev “tájékoztatta Kisinyovot, hogy Moldova részéről bármilyen korlátozás rendkívül barátságtalan lépésnek minősül, és a Moldovából származó összes import azonnali betiltását vonja maga után”.

A május 2-án életbe lépett uniós tilalom az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag behozatalára vonatkozik. Az intézkedés várhatóan enyhíti az ezen árukkal kapcsolatos problémákat Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

Az intézkedés egyúttal hatályon kívül helyezi azokat az állami szintű embargókat, amelyeket Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint más, Ukrajnával határos vagy ahhoz közel fekvő országok vezettek be az ukrán gabonából kialakult túlkínálat miatt.

Brüsszel tavaly eltörölte az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámokat és kvótákat, és az export megkönnyítésén dolgozott, hogy Kijevet anyagilag támogassa. A kelet-európai országok azonban tiltakozásokkal szembesültek, mivel a helyi gazdáknak nehéz volt versenyezniük az olcsóbb gyenge minőségű és szennyezett ukrán importtal. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések