A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mentőszolgálat: Gálvölgyi esetében hibásan mérlegelt a mentésirányító


A belső vizsgálat megállapította, életveszélyesnek kellett volna minősíteni Gálvölgyi állapotát.

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt írja: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak egy, a mentőkhöz szerda délelőtt érkezett segélyhívás fogadása után. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is. A vizsgálat végül megállapította, hogy

a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, és ezért nem küldött azonnal rohamkocsit (ami rendelkezésre állt).

A mentőszolgálat közleményében kitér arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is,) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Hozzáteszik: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

A hibázó dolgozót elmarasztalták - áll a közleményben, amely szerint "a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását" az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti.

Gálvölgyi János állapota súlyos, de stabil

A színművész május 10-én lett rosszul otthonában, nem kapott levegőt és félrebeszélt. Hozzátartozói hiába hívtak mentőt, az nem érkezett meg, és amikor fél óra után újra odatelefonáltak kiderült, hogy még el sem indult a kocsi, így végül a családtagoknak maguknak kellett bevinniük Gálvölgyit a kórházba.

A 74 éves, Kossuth-díjas színészt jelenleg a Semmelweis Egyetem Üllői úti Klinikáján kezelik, lélegeztetőgépen van. Másnap a család kiadott egy közleményt, amely szerint a művész állapota súlyos, de stabil. Amennyiben változás áll be állapotában, arról majd tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések