Hirdessen itt

Már Svájc is szállítana fegyvereket Ukrajnába


Egy olyan törvénymódosítást fontolgatnak, amely lehetővé tenné a fegyverátadást a megtámadott és védekező országoknak.

A külföldről érkező éles kritikákat követően a kétkamarás svájci parlament enyhítene a svájci fegyverek harmadik országokba történő átadásának jelenlegi szigorú tilalmán. A kantonok képviselőiből álló Államtanács illetékes bizottsága nyolc szavazattal öt ellenében

jóváhagyta csütörtökön a kezdeményezést.

A hatályos törvények értelmében Svájc tiltja az általa külföldre eladott hadianyagok fegyveres konfliktusban lévő országoknak történő átadását. Ez a korlátozás jelenleg akadályozza az Ukrajnába történő szállításokat. Svájc nemrégiben megtagadta Németországtól az engedélyt, hogy a német Leopard harckocsikhoz évekkel ezelőtt vásárolt svájci lőszert továbbítsa Ukrajnának. Más országok is kértek Berntől kivételeket, de eredménytelenül.

Svájc ezt semleges álláspontjával indokolja, bár elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást.    

Egy olyan módosítást fontolgatnak, amely bizonyos körülmények között lehetővé tenné az átadást a megtámadott és védekező országoknak. Az átadás előfeltétele azonban az lehetne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az ENSZ Közgyűlése kétharmados többséggel elítélje a támadást.

A részletekről még további tárgyalások várhatók. A törvényhozók szerint a reform megvalósítása legalább egy évet vesz igénybe. A módosításhoz népszavazásra is szükség lehet. A baráti államok, nevezetesen Németország bírálata mellett a svájci fegyveripar is változtatásokat sürgetett, mivel jövedelmező megrendelések elvesztésétől tart.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések