A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megjelent a lista, ezeket a termékeket kötelező leárazni a boltokban


Megjelent a rendelet a kötelező bolti akciókról a Magyar Közlönyben. A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni egyelőre.

Pénteken éjjel megjelent a rendelet a kötelező bolti akciókról a Magyar Közlönyben. A részleteket a Gazdaságfejleszési Minisztérium egy közleményben is ismertette.

A rendelet értelmében a kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. Akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő által szabadon választott,egybefüggő 168 óra időtartam.

A rendelet szerint kereskedőnek az minősül, aki a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében „4711 –Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytat és a nettó árbevétele a 2021. évben az 1 milliárd forintot meghaladta – az első közlésekhez képest ezt megemelték, akkor 500 millió forintról volt szó, így a legkisebb boltok mentességet kaptak. A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.

Pontosan meghatározták az akciós termékkategóriákat is, amelyek a következők:

👉 Baromfihús
👉 Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek
👉 Hal, halkonzerv
👉 Húskészítmények
👉 Tej, tejföl és helyettesítői
👉 Joghurt és egyéb savanyított készítmények
👉 Egyéb tejtermék
👉 Sajt
👉 Vaj, margarin és készítményei
👉 Egyéb zsiradékok (növényi és állati)
👉 Kenyér
👉 Péksütemények
👉 Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák
👉 Liszt, cukor, tartósított lisztesáru
👉 Friss zöldség
👉 Friss gyümölcs
👉 Gyümölcs-, zöldséglé
👉 Készételek, fűszerek, ételízesítők
👉 Kávé, tea
👉 Ásványvizek és üdítőitalok.

A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni. A legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár megállapítása során nem kell figyelembe venni a termék azon árcsökkentett bruttó kiskereskedelmi árát, amelynek alkalmazására a termék minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában került sor.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések