A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lavrov: Macron érzi, hogy az USA vazallusa, de nem tehet ellene semmit


Emmanuel Macron francia elnök érzi, hogy az Egyesült Államok vazallusa, de nem tehet ellene semmit – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Cárgrád televíziónak adott interjújában, amelyet szerdán osztottak meg közzé a külügyminisztérium honlapján.


Korábban a francia államfő azt állította, hogy Oroszország geopolitikai vereséget szenvedett Ukrajnában, és kezd Kína vazallusává válni.

“Macron tehetetlennek érezheti magát, mert évek óta <…> az Európai Unió stratégiai autonómiájáról beszél. Úgy érzi, mintha az Egyesült Államok vazallusa lenne, és ez nem tetszik neki. Dicséret jár neki ezért, de nem fog tudni tenni ellene semmit” – mutatott rá Lavrov.

Megjegyezte, hogy az a tény, hogy Oroszország 2001 óta bővíti kapcsolatait a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országaival, Indiával és Kínával, nem jelenti azt, hogy Moszkva “elfordult” volna a Nyugattól.

“A Nyugat volt az, amelyik elfordult, miután mindenki másra rákényszerítette az érdekeit.”

“Amikor a nyugati országokkal való kapcsolataink lejtőre kerültek, a keleti orientációjú politikánk relatív súlya objektíve megnőtt. Különösen azért, mert függetlenül annak arányától [Moszkva külkapcsolataiban általában], a Kínával való kapcsolataink általános kiterjedése rekordmagas szinten van” – mondta a vezető diplomata.

Lavrov szavai szerint azonban Oroszországnak hosszú időbe telt, mire kialakult a Kínával való együttműködési kapcsolata.

Azt is elmondta, hogy Oroszország mindig is euro-csendes-óceáni hatalom volt, és Moszkva mindig is kész volt együttműködni “mindenkivel, aki erre a kölcsönös tisztelet és előnyök alapján hajlandó volt”.

“Amikor a Nyugat kész volt az egyenlő együttműködésre, úgy tűnt, hogy fényes kilátások nyílnak egy közös gazdasági, humanitárius és biztonsági tér létrehozására, amely az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed” – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter.

“Úgy vélem, hogy a magunk részéről továbbra is folytatnunk kell a kinyilvánított politikánkat. Nyitottak vagyunk az együttműködésre mindenkivel” – zárta Lavrov.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések