A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína felszólította a nagykövetségeket, hogy távolítsák el az ukrán propagandát az épületekről


A kínai kormány értesítést küldött több nagykövetségnek és nemzetközi szervezetnek, amelyben arra kéri őket, hogy távolítsák el a helytelen feliratokat az épületeikről – jelentette egy japán hírügynökség kedden. A felszólítás valószínűleg a Kanada, Lengyelország és Németország nagykövetségei által kifüggesztett ukránbarát plakátokra vonatkozik.


A memorandumban arra kérték a külképviseleteket, hogy ne használják épületeik külső falait “politikai propagandára”, és “kerüljék az államok közötti konfliktusok előidézését” – írja a Kyodo News. Ezt állítólag a kínai külügyminisztérium küldte május 10-én.

A közlemény arról is tájékoztatta a címzetteket, hogy “kötelesek követni a kínai törvényeket és rendeleteket”. Nem volt azonban semmi jele annak, hogy Kína lemondana a diplomáciai mentesség elvéről, amelyet a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény hozott létre.

Több nyugati nagykövetség kínai és angol nyelvű plakátokat helyezett ki, amelyeken kijelentették, hogy “kiállnak Ukrajna mellett”. Különösen a kanadai felirat keltette fel a hírfotósok figyelmét. Néhány nagykövetség a “szivárványos” zászlót is kitűzte az LMBT ügyek támogatására.

Peking kérése a Kyodo szerint “ellenkezést váltott ki” a nyugati nagykövetségeken. Egy európai diplomata azt mondta, hogy a kérésnek “nincs ésszerű indoklása”, és hogy a nagykövetségük nem fog eleget tenni a kérésnek. Egyelőre egyik tábla sem került le.

A pekingi kormány ellenállt az Egyesült Államok és szövetségesei nyomásának, hogy a Nyugat oldalára álljon Oroszországgal szemben, és a 2022 februárjában eszkalálódott ellenségeskedések békés befejezését sürgette. A keddi napi sajtótájékoztatón Vang Venbin kínai külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak “el kellene gondolkodnia az ukrajnai kérdésben viselt felelősségén, és fel kellene hagynia azzal, hogy más országokat kényszerítsen arra, hogy oldalt válasszanak, és másokat bemocskoljon”.

“Úgy véljük, hogy a legtöbb ország az ukrajnai válság békés rendezését szeretné látni a további fegyvereladások és a tüzet szító intézkedések helyett, mint amilyeneket az USA tett” – tette hozzá Vang.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések