A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Irán partnerként bevonja Oroszországot az új olajlelőhelyeinek feltárásába


Irán partneri kapcsolatot kíván létesíteni Oroszországgal az ország új olajlelőhelyeinek feltárásában – közölte szerdán az iráni olajminiszter.


Az iszlám köztársaságban nemrégiben tíz olajmezőt fedeztek fel, és azt szeretnék, ha orosz cégek részt vennének a fejlesztésükben, a már meglévő közös projektek mellett – mondta Javad Oji az orosz féllel folytatott megbeszélésen.

Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a héten Iránban tartózkodik, hogy a két ország közötti energetikai együttműködésről tárgyaljon, és ellátogasson a fővárosban, Teheránban jelenleg is zajló iráni olajkiállításra.

Novak szerint az orosz olajvállalatok hat iráni olajmezőt értékelnek, a Gazprom pedig két gázmező közös fejlesztését fontolgatja. Novak szerint tervben van egy földgáz cseppfolyósítási projekt és a világpiacra történő szállítás is.

Összességében a Gazprom és az iráni kormány Oji szerint akár 40 milliárd dollár értékű gázprojektekről is tárgyalhatnak.

“Az olaj- és gázipar országaink gazdaságának gerincét képezi. A kétoldalú együttműködés megerősítése ezen a területen kétségtelenül növelni fogja Oroszország és Irán gazdasági fenntarthatóságát” – mondta Novak.

A két ország az utóbbi időben szorosabbra fűzte energetikai és kereskedelmi kapcsolatait, mivel mindkettőjüket nyugati szankciókkal sújtották.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések