A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így reagált a nemzetközi sajtó Ferenc pápa magyarországi útjára


A legtöbb esetben az egyházfő migrációval és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos meglátásaira reflektált a média.

Óriási érdeklődés övezte a katolikus egyházfő magyarországi látogatását az egész világon, a nemzetközi sajtó számos cikkében foglalkozott Ferenc pápa budapesti látogatásával, gesztusaival és az által közvetített üzenetekkel.

A Washington Post cikkében a migrációs kérdésre és a menekültek ügyére hegyezte ki összefoglalóját. Mint írják, a pápa menekültekkel találkozott, és sürgette, hogy Magyarország tanúsítson irgalmat minden migráns iránt. A cikk szerint ennek többszörösen erős jelentése van, ugyanis egy olyan országban mondta ezt, ahol a miniszterelnök azzal igazolja bevándorlás-ellenes politikáját, hogy a migráció fenyegeti Európa keresztény kultúráját.

A WP cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar kormány a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsoknak megálljt parancsol, addig

az Ukrajnából érkező mintegy 2,5 millió menekült számára szélesre tárta az ország kapuját. 

A Deutsche Welle beszámolójában azt emelte ki, hogy a felebaráti szeretet parancsára emlékeztetett Ferenc pápa Budapesten. A cikkben kiemelték, hogy az egyházfő a magyarok vendégszeretetét és barátságát méltatta. Egyben irgalomra szólított fel, főként azokkal szemben, akik szegények, betegek és szenvednek.

A BBC arról értekezik, hogy a Ferenc pápát a katolikusok támogatása mellett, az az ukrajnai háború hozta Magyarországra, ugyanis hazánknak és Ukrajnának 134 km-es közös határa van. Kiemelik a cikkben, hogy más uniós vezetőkkel ellentétben Orbán visszautasította a Kijevnek nyújtott katonai segély támogatását, és fenntartotta kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
A világbékét csak kreatív erőfeszítéssel lehet biztosítani, az azt fenyegető veszélyekkel arányosan” 

– idézte az 1950. májusi Schuman-nyilatkozatot, amely lefektette az Európai Unió elődjének alapelveit.

Az APNews szerint Ferenc pápa vasárnap arra buzdította a magyarokat, hogy nyissák meg kapuikat mások előtt, hétvégi látogatását azzal zárta,  arra kérte Európát, hogy fogadja be a migránsokat és a szegényeket, és vessen véget Oroszország ukrajnai háborújának. Ferenc pápa a Duna-partról tette meg ezt a felhívást, amikor misét mutatott be a budapesti Kossuth Lajos téren, háttérben a Parlamenttel és a híres budapesti Lánchíddal. 

A Reuters összefoglalójában kiemelte, hogy Ferenc pápa

élesen figyelmeztetett az Európában erősödő nacionalizmus veszélyeire,

és azt mondta a budapesti kormánynak, hogy a migránsok befogadása a kontinens többi részével együtt a kereszténység igazi jele lenne. A cikk szerint Ferenc pápa a kormányzati vezetőkhöz, köztük Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett kemény beszédében sürgette a populizmus és a nacionalista érdekeknek az elutasítását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések