A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hszi Csin-ping nyolc javaslatot tett a kínai–közép-ázsiai együttműködések érdekében


Hszi Csin-ping kínai államelnök pénteken elnökölt a Kína–Közép-Ázsia Csúcstalálkozón Senhszi tartomány székhelyén, Hszianban, és nyolc javaslatot tett a kínai–közép-ázsiai együttműködések érdekében.


Először is, meg kell erősíteni a mechanizmusépítést. Kína javasolta egy párbeszédmechanizmus létrehozását a beruházások, a mezőgazdaság, a közlekedés, a vészhelyzetek kezelése, az oktatás és a politikai pártok területén.

A második a kereskedelmi kapcsolatok bővítése. Kína több kereskedelemkönnyítő intézkedést vezet be, és korszerűsíti a kétoldalú beruházási megállapodásokat.

A harmadik az összekapcsolódás elmélyítése. Kína emeli a Kína–Kirgizisztán–Üzbegisztán és a Kína–Tádzsikisztán utak forgalmi kapacitását.

Negyedszer, bővíteni kell az energiaügyi együttműködésket. Kína azt javasolja, hogy gyorsítsák fel a Kína–Közép-Ázsia földgázvezeték D vonalának építését.

Ötödször, elő kell mozdítani a zöld innovációt. Kína hajlandó együttműködni a közép-ázsiai országokkal a sós-lúgos talajkezelés, a víztakarékos öntözés területén.

Hatodszor, a fejlesztési képességek javítása. Kína összesen 26 milliárd jüanos finanszírozási támogatást és ingyenes segítséget nyújt a közép-ázsiai országoknak.

Hetedszer, a civilizációk közötti párbeszéd megerősítése. Kína továbbra is állami ösztöndíjakat biztosít a közép-ázsiai diákoknak.

Nyolcadszor, a regionális béke fenntartása. Kína támogatja a közép-ázsiai országok erőfeszítéseit a regionális biztonság megőrzése és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében.



A találkozó után folytatott sajtótájékoztatón Hszi elmondta, hogy az államfők közösen írták alá a Kína–Közép-Ázsia Csúcstalálkozón elfogadott Hsziani Nyilatkozatot, elfogadták a csúcstalálkozó eredménylistáját.

Hivatalosan is létrehozták a Kína–Közép-Ázsia államfői találkozó mechanizmusát, amelyet kétévente rendeznek meg, felváltva Kínában és közép-ázsiai országokban, a következő csúcstalálkozót 2025-ben Kazahsztánban tartják, mondta Hszi Csin-ping, hozzátéve, titkárságot hoznak létre Kínában, amely a közlekedésre, kereskedelemre, beruházásokra, mezőgazdaságra, energiára, vámügyekre és a kultúrára összepontosít, hatékonyan előmozdítja a hat ország közötti teljes körű és mélyreható együttműködéseket.

Az idei találkozó záróakkordjaként Hszi Csin-ping és öt közép-ázsiai ország elnöke közösen ültettek hat gránátalmafát, ami Kína és Közép-Ázsia szoros kapcsolatait szimbolizálja. 

Mint azt a napiujsag.hu megtudta, a következő Kína–Közép-Ázsia csúcstalálkozóra 2025-ben Kazahsztánban kerül sor.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések