A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hornung Ágnes: A kormány elkötelezett a tehetségek támogatása mellett


Közös nemzeti érdeknek és hosszú távú befektetésnek nevezte a fiatalok felkarolását


A kormány elkötelezett a tehetségek támogatása mellett – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért, valamint a Tehetségbarát önkormányzat díj átadóján.

Hornung Ágnes köszöntőjében kiemelte: nincs olyan nemzet a világon, amely megengedhetné a magának azt a luxust, hogy ne foglalkozzon a talentumaival.

Magyarország kormánya hosszú ideje elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, hiszen a nemzet kiválóságai azok, akiken keresztül a jövő reménye a jelenben is megnyilvánul – közölte. Hornung Ágnes ezért közös nemzeti érdeknek és hosszú távú befektetésnek nevezte a fiatalok felkarolását, tehetségük kibontakoztatását. Ismertetése szerint a kormány évről évre kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, a Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében eddig mintegy 19 ezer projekt kapott támogatást mintegy 33 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően a program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt segít óvodáskortól egészen a fiatal felnőttkorig.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy több mint ezer Bonis Bona díjas pedagógus, szakember és szervezet dolgozik a tehetségügyi területen, valamint a Tehetségbarát önkormányzat díjat eddig, az idei díjazottakkal együtt 42 esetben adtak át.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az eseményen lejátszott videóüzenetében a többi között arról beszélt, hogy csak azok a nemzetek sikeresek, ahol az oktatás, a modern tudás átadása mellett olyan erényeket is elsajátíthatnak a gyerekek, amelyek később, a ma még nem látott problémákkal szembesülve is képessé teszi őket a jó megoldások megtalálására.

A tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy identitás nélkül nincs cselekvőképes nemzet, majd úgy folytatta: az identitást a családi nevelés során „kapjuk meg”, illetve később azokban a jó iskolákban, ahol nemcsak oktatás, hanem nevelés is folyik. „Ezért fontos a kormánynak a Bonis Bona díj, és ezért fontos, hogy minden évben megünnepeljük ezt az alkalmat, mert vannak dolgok a világban, amelyeket külön-külön nem tudunk elérni” – jelentette ki, majd úgy zárta szavait: „Éljenek a tehetséggondozó tanárok és nevelők, éljen a magyar haza!”

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a 2013-ban alapított Tehetségbarát önkormányzat díj azon önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel.

Azt mondta, dicséretesnek és példaértékűnek tartja, hogy ugyan nem kötelező önkormányzati feladat, mégis kiemelt szerep jut a gyermek- és ifjúságpolitikában a tehetséggondozásnak, a teljes emberré nevelésnek, az erkölcsre, tudásra és egészségre nevelésnek. „Arra biztatok minden önkormányzatot, hogy ebben a nemes feladatban és célkitűzésben vegyen részt” – hangoztatta az államtitkár.

A Bonis Bona díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. Idén heten kaptak életműdíjat: Aczél Petra Katalin, Bagi István, Balogh Sándor, Grauszman László (posztumusz díjazott), Havass Miklós Elemér, Schiller-Kertész Judit és Zombori Béla. Rajtuk kívül elismerést vehetett át ötven tehetséggondozó, -fejlesztő és -segítő szakember, intézményi képviselő is.

A Tehetségbarát önkormányzat díjat idén hat önkormányzat nyerte el: Bakonysárkány, Dombóvár, Hajdúnánás, Orosháza, Nagykanizsa és Budapest XVI. kerületének helyhatósága.

Az ünnepi műsoron Boros Misi Junior Prima díjas, a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjjal kitüntetett zongoraművész, az NTP egyszázalékos kampányának idei védnöke és a tavaly Kiváló tehetséggondozó szervezet díjat elnyert Common Vibe együttes lépett fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések