A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyetlen ütéssel nyomorították meg a férfit, aki csak az eladónőket akarta megvédeni


Az eset Miskolcon történt még 2020-ban, a megütött férfi azóta se beszélni, se írni-olvasni nem tud. Az ügyészség súlyosabb ítéletet szeretne az ügyben, másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt majd.


A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetésének súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak, akit a Miskolci Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélt, olvasható a főügyészség szerdai közleményében.

Az ítélet szerint 2020. november 23-án délután egy miskolci élelmiszerboltban az ittas vádlott kötekedni kezdett az alkalmazottakkal. A szintén az üzletben tartózkodó sértett ekkor az eladónők védelmére kelt, és távozásra szólította fel a vádlottat, aki ezen felháborodott, és verekedni hívta a férfit. A sértett higgadtan utasította el a verekedést célzó kezdeményezést, majd többször megkérte az elkövetőt, hogy távozzon. A szóváltás után a boltot először a vádlott hagyta el, miközben a „nincs elfelejtve…még lejátsszuk” kifejezésekkel megfenyegette a sértettet. Hazament, de nem hagyták nyugodni a történtek, mivel úgy érezte, hogy a sértett megszégyenítette, ezért rögtön visszaindult.

Az utcára kilépve meglátta az éppen a háza előtt elhaladó sértettet, akihez hirtelen odalépett, és minden előzmény nélkül egy alkalommal, közepes erővel, ököllel arcon ütötte.

Az ütés következtében a – szintén ittas állapotban lévő – sértett elesett, a feje a földhöz csapódott, és 8 napon túli, ténylegesen legalább 5 hónap alatt gyógyuló, maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményező, közvetlen életveszélyes sérülése keletkezett.

A vádlott elismerte a sértett bántalmazását, azonban mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és bűnösségét a közlemény szerint.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés iránt jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint semmilyen méltányolható indoka nem volt a vádlottnak a sértettel szembeni hirtelen, váratlan támadásra. Tettével ellehetetlenítette és megnyomorította a további önálló életvitelét a sértettnek,

aki a bántalmazás miatt 24 órás ápolásra kényszerül, mert sem beszélni, sem írni-olvasni nem tud, dolgozni képtelenné vált.

A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott büntetlen előéletének túlzott jelentőséget tulajdonítva szabott ki az elsőfokú bíróság indokolatlanul enyhe büntetést, ezért indítványozta a büntetés súlyosítását, valamint a szabadságvesztés végrehajtási fokozatának fogház helyett börtönben történő megállapítását.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések