Hirdessen itt

Donáth: A „szabadságharcos” kormány ma letette a fegyvert az Európai Bizottság előtt


A momentumos a Facebookon picsog. 

„A »szabadságharcos« kormány ma letette a fegyvert az Európai Bizottság előtt.

A Fidesz-frakció nemrég szó nélkül szavazott meg több olyan igazságügyi reformot, amelyet az Európai Bizottság elvár a kormánytól. Úgy tűnik, amikor pénzre van szükségük, hogy legalább enyhítsék az egyre súlyosabb áremelkedések hatását, a »brüsszelezést« felváltja az európai éltanuló szerepének felvétele.

De messze vagyunk még attól, hogy a hiányzó uniós pénzek megérkezzenek Magyarországra. Jelenleg a teljes, 22 milliárd eurós keretet tartja vissza az EU, a megszavazott igazságügyi reformmal viszont alig több, mint a pénz feléhez juthat hozzá a kormány. Ha egyáltalán hozzájut: rég nem bízik ugyanis már senki a magyar kormányban, így az EU is attól tart, hogy különféle trükkökkel kerülik majd meg a most elfogadott törvényeiket. Erre jó példa a már – elviekben – működő, uniós pénzek felhasználását ellenőrző Integritás Hatóság, amely a felállása óta érdemi tevékenységet még nem végzett, és nem igazán válaszol a különböző, korrupciós ügyekkel kapcsolatos megkeresésekre.

Az uniós pénzek tehát továbbra is veszélyben – maximum egy részéhez juthatunk hozzá, miközben már most is súlyos károkat okozott a kormány a gazdaságnak és a forintnak azzal, hogy idáig húzta a reform elfogadását. Egyetlen igazi megoldás lenne: ha az EU végre a magyar kormány kikerülésével közvetlenül a magyar vállalkozásoknak, önkormányzatoknak és civil szervezeteknek utalná el az uniós forrásokat.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések