A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csekk Katka: Ma délután interjút adtam Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítójának


Ezt posztolta a momentumos hazaáruló.


„Ma délután interjút adtam Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítójának a magyar hozzáállásról az orosz-ukrán háború ügyében. Kérdezett a napokban szárnyra kapott hírről, miszerint Szijjártó Péter az OTP Bank védelmére hivatkozva akarja megvétózni az Európai Békekeret Ukrajna megsegítésére szánt következő részletének elutalását, és azt is, hogy szankciós listára vegyék a háborúellenes véleményéért 25 évnyi büntetőmunkára ítélt orosz politikai aktivista, Vlagyimir Kara-Murza ügyében eljáró tisztségviselőket. De mi is történt valójában?

Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjának orosz leánybankja fenntartja tevékenységét, és ennek következtében Ukrajna a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette a magyar pénzintézetet. Az OTP erre hamar reagált is, és készek eladni orosz leányvállalatukat, amely Oroszországban csupán 0,17% piaci részesedéssel rendelkezik, súlya az orosz bankpiacon tehát minimális. Az eladást viszont ellehetetleníti, hogy Putyin a közelmúltban megtiltotta a külföldi tulajdonú bankok értékesítését. A bank az így kialakult helyzetre közeleményben válaszolva elmondta, hogy »saját, politikamentes eszközeivel igyekszik meggyőzni az NAZK-t (Ukrán Antikorrupciós Ügynökség) arról, hogy téves információkon alapul, és ezért indokolatlan az OTP Bankot a háborút támogatók listáján szerepeltetni.«

És itt jön a képbe Szijjártó Péter, akitől ugyan senki sem kérte, mégis vétóval fenyegetőzik az Európai Békeprogram Ukrajnának szánt következő 500 millió eurós részletére.

A külügyminiszter jobban tenné, ha egy technikai kérdés mögé bújva nem kezdene újabb káros külpolitikai manőverekbe Vlagyimir Putyin érdekeinek védelmében. A magyar kormány elhibázott brüsszeli döntéseiről szóló lista lassan olyan hosszú lesz, hogy a Holdról is látszik.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések