A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: az EU javasolja, hogy állítsák le az orosz olajszállításokat Lengyelországba és Németországba a Barátság vezetéken keresztül


Az Európai Unió azt javasolta, hogy állítsák le az orosz kőolaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken keresztül Németországba és Lengyelországba, írja a Bloomberg a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva – írja az Oroszhírek.hu. 


„Az EU azt javasolta, hogy hivatalosan is állítsák le az orosz kőolajszállításokat a vezetéken keresztül Németországba és Lengyelországba” – írja a kiadvány.

Pontosítják, hogy Brüsszel a Moszkvával szembeni korlátozó intézkedések részeként kivételt tett ezen országok számára, de most ezt a rendelkezést hatályon kívül akarják helyezni.

A kezdeményezést a tervek szerint az oroszellenes szankciók új csomagjának elfogadásakor veszik majd figyelembe. Ugyanakkor médiaértesülések szerint Lengyelország és Németország már leállította a nyersolajvásárlását a Barátság vezetéken, miután korábbi ígéreteiket teljesítették a csökkentésre.

A cikk azt is megjegyezte, hogy a Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot ellátó vezeték déli ágára továbbra is kivételt tennének.

A Barátság kőolajvezeték a Szamara régióban indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik szét: északi (Belarusz, Lengyelországon és Németországon keresztül) és déli (Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül).

2022. december 5-től lépett életbe az orosz olajszállításokra vonatkozó uniós embargó, és érvényben van az árplafon, amely szerint az Oroszországból származó nyersanyag hordónként nem kerülhet többe hatvan dollárnál. Ezek a korlátozások a tengeri szállításokra vonatkoznak, azaz a Barátság vezeték nem érintett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések