A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Berlinben először betiltották az ukrán és az orosz zászlót is, majd az ukránt engedték


Egy berlini közigazgatási bíróság feloldotta az ukrán zászlók kitűzésére, valamint az ukrán katonai dalok lejátszására és éneklésére vonatkozó tilalmat a szovjet emlékművek közelében a május 8-i és 9-i második világháborús győzelem napi ünnepségeken. 

A berlini rendőrség szombaton közölte, hogy nem fellebbez a döntés ellen. Az orosz zászlókra vonatkozó tilalom továbbra is érvényben marad.

A rendőrség pénteken biztonsági aggályokra hivatkozva megtiltotta mindkét ország zászlóinak kitűzését. A narancs-fekete Szent György-szalagokat – a második világháborús győzelem Oroszországban népszerű szimbóluma – szintén betiltották, csakúgy, mint a katonai egyenruhákat.

A kijevi diplomaták és a helyi ukrán közösség azonnal elítélte az ukrán zászló betiltását.

A Vitsche, a Németországban élő ukránok szervezete megtámadta a tiltást, és péntek este meg is nyerte a pert.

“A közigazgatási bíróság megerősítette jogi álláspontunkat, miszerint az ukrán zászló betiltása a bíróság saját megfogalmazása szerint nyilvánvalóan törvénytelen” – mondta Patrick Heinemann, az ukrán csoport ügyvédje a médiának. Azzal érvelt, hogy a rendőrségnek “nem volt semmilyen bizonyítéka arra, hogy a zászló kitűzéséből eredő közbiztonsági veszélyt” feltételezzen.

Berlinben több, a második világháborúnak szentelt emlékhely van, köztük az ikonikus szovjet emlékmű a Treptower Parkban, amely a győzelem napján népszerű gyülekezőhely.

Tavaly több német tartomány is betiltotta a “Z” betű nyilvános használatát, amely az ukrajnai orosz katonai művelet egyik szimbólumává vált, és először taktikai jelölésként jelent meg, amelyet egyes egységek a konfliktus 2022. februári kezdetén használtak a felszerelésen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések