A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai rendőrség nem bír radikális balosokkal: törnek-zúznak, fosztogatnak


A probléma oka azonban kevésbé pénzügyi eredetű, hiszen sokkal inkább a jelentkezők létszáma esett vissza a rendőrséget „rendszerszinten rasszistának" beállító kampányok hatására. A rendőrséggel szembeni ellenszenv George Floyd 2020-as meggyilkolását követőn élénkült fel. Szakértők szerint sok újonc barátaik, vagy családtagjaik rosszallásával nézne szembe, ha rendvédelmi pályára lépne - írja az origo.hu. 

A washingtoni rendőrség létszáma kisebb, mint az elmúlt ötven évben bármikor, és hiába a fegyveres erőszak és az autólopások aggasztó száma, a rendőrök gyorsabban távoznak, mint ahogyan pótolni tudnák őket – számolt be az Egyesült Államok több városában is tapasztalható rendőrségi létszámhiányról a The Washington Post amerikai napilap jelenlegi és volt tisztviselők beszámolóira hivatkozva.  

A lap hozzáteszi, hogy a főváros mellett például San Francisco-ban a rendőrség több mint hatszáz tisztet veszített, ami a rendelkezésére álló keret közel harminc százaléka. Phoenixnek körülbelül ötszáz új rendőrre lenne szüksége a teljes létszámkeret eléréséhez. De nemcsak a járőrök szintjén, hanem például a SWAT, a rendvédelmen belül működő speciális egység alakulataiban is jelentős hiánytól szenvednek, annak ellenére, hogy számos toborzókampány indult, bónuszukkal és versenyképes fizetésekkel csábítják a leendő rendőröket. 

A veterán rendőrtisztek a felmondási hullámot George Floyd 2020-as meggyilkolását követő új rendőrségi elszámoltathatósági intézkedésekkel, a rendőrséggel szemben megnövekedett ellenségeskedéssel, valamint a börtönökben fogvatartottak számának csökkentését célzó új büntetőjogi törvénnyel magyarázzák.

Amikor olyan rendőrökkel beszélek, akik baloldali vagy liberális városokban teljesítenek szolgálatot, sokkal valószínűbb, hogy kiábrándultak a rendfenntartásból – mondta Jason C. Johnson, a baltimore-i rendőrség korábbi helyettes parancsnoka, a Law Enforcement Legal Defense Fund, rendőrséget támogató szervezet elnöke.


A rendőrségi reform hívei szerint lehetőség adódott „új generációs rendőrtiszteket felvételére és a rendőri munka újra gondolására" – ami szerintük azt jelenti, hogy a rendőrök a jövőben „nem vegzálják majd" a feketéket pusztán bőrszínük miatt.

Ám miközben friss újoncokat keresnek, egyre kevesebb képzett jelentkezőt kapnak az elmúlt évekhez képest, ezért egyesek már a felvételi követelmények csökkentését is előirányozták. A tengerentúlon a rendőrök alapképzése jellemzően 21-25 hétig, vagyis 5-6 hónapig tart, ezzel szemben például Németországban 2,5 évig képzik a rendőröket.

Nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy betöltsük a létszámot – mondta Tom Dart, az Illinois állambeli Cook megye seriffje, akinek a hivatalában több mint háromszáz rendőr hiányzik. Mivel a megye a börtönőrökön már nem tud spórolni, ezért a járőrszolgálatnál tapasztalható a létszámhiány. Dart hozzáteszi, hogy ez a kisebb településeken még nagyobb probléma.

Nem hiszem, hogy kevesebb ember szeretne rendőr lenni, inkább csak kevesebben akarnak részt venni a színes bőrűeket ért káros eseményekben és az erőszak csökkentésében nagyrészt hatástalan rendőrségi munkában"– vélekedett Craig B. Futterman, a Chicagói Egyetem jogi karának klinikai jogászprofesszora.

George Floyd halálát követően a tengerentúlon a médiában és a közbeszédben különösen megnövekedett a „rendőri brutalitásról" és a rendőrség „rendszerszintű rasszizmusáról" szóló nyilatkozatok.

Mindez szakértők szerint a potenciális újoncok számára jelentősen „beárnyékolta" a szakmát, és különösen a szegény vagy kisebbségi közösségekből érkezők számára nehezítette meg a jelentkezést, mert a barátaik, vagy családtagjaik visszautasításával szembesülnének, ha rendvédelmi pályára lépnének.

Az amerikai munkaerő-statisztikával foglalkozó hivatal adatai szerint 2020 és 2022 között országosan négy százalékkal csökkent a rendőrség állománya, ám ennél még nagyobb lehet a baj, ugyanis a szervek kétharmada szerint túl kevesen jelentkeznek, míg négyötödük szerint az újoncok toborzása sokkal nehezebb, mint tíz éve volt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések