A vérszegénység kialakulásában sok tényező játszhat kiemelkedő szerepet. Vérszegénység alakulhat ki terhesség idején, a menstruáció alatt vagy valamilyen bélrendszeri betegség, rendellenesség következtében. A krónikus betegség, az életkor vagy valamilyen vitaminnak a hiánya is kiválthatja ezt az állapotot. A legtöbb esetben akkor alakul ki vérszegénység, ha alacsony a szervezetben a vas, a B12-vitamin, a réz és a folát szintje.
A vérszegénység kialakulhat akkor is, ha vérveszteség következik be – ilyen állapot a nőknél a menstruáció folyamata – vagy a szervezetben kevés vörösvértest termelődik.
A vashiányos vérszegénység kialakulásában nagyon sok minden szerepet játszik, például ide sorolható a nem megfelelő vasbevitel, a belső vérzés, az endometriózis, a genetikai hajlam, de az is, ha a szervezet képtelen megfelelően hasznosítani a bevitt vasat.
A vérszegénységnek sok kellemetlen tünete lehet, többek között a gyengeség, az állandó fáradtság, a sápadt bőr, a hideg kezek és lábak, az állandó mellkasi fájdalom, a szabálytalan szívverés, a légszomj vagy éppen a szédülés.
Ha vérszegénységben szenvedünk, érdemes egyes italokat és ételeket elkerülni. Ebbe a kategóriába tartozik például a tej és tejtermékek, a tea és a kávé, illetve azok a táplálékok, amelyek oxálsavat tartalmaznak, például a petrezselyem, a csokoládé. Továbbá érdemes kihagyni az étrendből a fitinsavat tartalmazó táplálékokat, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a tanninokat tartalmazó táplálékok sem tesznek jót, mint a szőlő és a kukorica.
A vérszegénység tüneteinek leküzdésében segíthetnek a vasban gazdag táplálékok, mint például a marhahús és a csirkemáj. Sok vasat tartalmaz még a hal, a búzacsíra, az osztriga, az aszalt gyümölcs, a tojás.
A folytonos aggódás, a stressz és a szorongás nagyon kimeríti a szervezetet, és ezek negatívan hatnak a májra, a lépre és más szervekre. Pihenjünk és aludjunk, amennyit csak tudunk, mivel ezek a tevékenységek energiával töltik fel a szervezetet, márpedig aki vérszegénységben szenved, nagyon jól tudja, hogy energiából van a legkevesebb.
A vérszegénység leküzdésében nagyon sokat segíthet a bél egészségének javítása, ezt pedig probiotikumok rendszeres fogyasztásával érhetjük el. A kutatási eredmények azt mutatják, ha valaki rendszeresen fogyaszt probiotikumokban gazdag táplálékokat, akkor nemcsak a B-vitamin-szintje, hanem a vasszintje is megemelkedik.
A B-vitamin többi tagjáról se feledkezzünk meg, ha vérszegénységben szenvedünk, különösen a folát bevitele fontos ilyen esetben. A megaloblasztos vérszegénység elsősorban a B12-vitamin és a folát nem megfelelő bevitelének vagy felhasználásának a következménye. Az eredmény az, hogy kevesebb vörösvértest termelődik, így kevesebb áll rendelkezésre, hogy oxigént szállítson a szervezet sejtjeihez, ami pedig vérszegénységet eredményez. Magas B12-vitamin-tartalmú táplálékok: máj, hús, hal, tojás, tej, tejtermékek. Sok folátot tartalmaz a máj, a tojássárgája, a leveles zöldségek, a bab, a hüvelyesek, a banán, a narancs, az őszibarack.
0 Megjegyzések