A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A francia nők rettegnek a tömegközlekedési eszközökön


Egy, a kormány által közzétett jelentésből kiderül, hogy Franciaországban a nők közel 90 százalékát érte már zaklatás tömegközlekedési eszközön, a belügyminiszter preventív kampányt indít. Németországban is nagy a baj, rekordot döntött a csoportos szexuális erőszakok száma, az elkövetők túlnyomórészt külföldiek. 

Nincsenek biztonságban a nők a franciaországi tömegközlekedési járműveken, tíz nőből közel kilencet ért már szexuális zaklatás vagy erőszak, derül ki abból a jelentésből, amelyet a kormány adott ki. Mivel jellemzően a nők nagyobb arányban veszik igénybe a tömegközlekedést, és nem érzik magukat biztonságban, a kormány felállított egy akcióbizottságot.

Az Isabelle Lonvis-Rome esélyegyenlőségért felelős miniszter és Clément Beaune közlekedési miniszter nevével fémjelzett bizottság célja a nők mobilitását akadályozó támadások elleni küzdelem, ennek érdekében egyesítik az összes érintett szereplőt, beleértve a tömegközlekedési vállalatokat, a magáncégeket, a közlekedési hatóságokat és az egyesületeket. 

Az ökológiai átmenetért felelős minisztérium adatai szerint a tömegközlekedést igénybe vevő nők körében 87 százalék azoknak az aránya, akik zaklatásnak, szexuális zaklatásnak vagy nemi erőszaknak estek áldozatul. Igen magas, 54 százalék azoknak is az aránya, akik elkerülő stratégiát alkalmaznak, bizonyos időszakokban tartózkodnak a tömegközlekedéstől.

A közlekedési minisztérium minden évben közzéteszi a tömegközlekedésben elkövetett szexuális vagy szexista támadásokról szóló jelentését, a legfrissebb adatok szerint 2021-ben közel 3500 szexuális és szexista támadás történt Franciaország-szerte. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 9,5 esetet regisztráltak, ami 37 százalékkal több, mint az előző évben, az áldozatok túlnyomórészt, 74 százalékban nők voltak.

A feljegyzett esetek 34 százalékában testi kontaktussal járó szexuális zaklatás történt, ide tartozik a nemi erőszak és annak kísérlete is. Szintén 34 százalék volt az érintkezés nélküli szexuális zaklatások aránya, beleértve a bámulást, bekiabálást és a szoknya alatti fehérnemű fényképezését is. A szexista sértések aránya 31 százalék volt, ebbe a kategóriába tartoznak a füttyögetések, az obszcén gesztusok és a szexuális ajánlatok.

Ami az elkövetők kilétét illeti, a belügyminisztérium által közzétett adatok alapján a 2021-ben a Párizs környéki Ile-de-France régióban a tömegközlekedési járműveken elkövetett lopások és erőszakos cselekmények 58 százalékát, a többi régióban pedig az ilyen esetek 31 százalékát Európán kívüli külföldiek követték el. A statisztikából az is kiderül, hogy 2021-ben a Franciaországban élő külföldi lakosság száma 5,2 millió fő volt, ami a teljes lakosság 7,7 százalékát tette ki. 

A külföldiek 62,9 százaléka nem európai állampolgár, a következő megosztásban: 44,4 százalék afrikai, 12,6 százalék ázsiai és 5,9 százalék amerikai, illetve óceániai. 

Külföldi volt az a férfi is, aki 2022 márciusában a Rhone megyében lévő Villeurbanne városában a nyílt utcán megerőszakolt egy 27 éves nőt. A 21 éves afgán állampolgárságú elkövető az áldozat elmondása alapján a metrótól követte, a hajléktalan illegális migránst a térfigyelő kameráknak köszönhetően sikerült hamar beazonosítani, derül ki Jean Marc Morandini cikkéből.

A francia tömegközlekedési eszközökön eluralkodott áldatlan állapotok miatt Gérald Darmanin belügyminiszter preventív kampányt indított, amelynek keretében május 30-tól szórólapokat fognak osztogatni a rendőrök és csendőrök, így kívánják felhívni mindenki figyelmét, hogy mi a teendő, ha valakit támadás ér vagy annak szemtanúja.

A Le Figaro értesülései szerint a nyár folyamán ötmillió szórólapot osztanak szét. A szórólapon szereplő QR kód a belügyminisztérium Masecurite.fr oldalára irányít, ahol meg lehet tenni a bejelentést, valamint az is le van írva, hogy mi a teendő támadás esetén. A lap kiemeli, hogy Franciaországban tízből nyolc nő fél egyedül hazamenni éjszaka, valamint arra is rámutat, hogy a statisztikák alapján a rendőrség és csendőrség 2020-ban 220 000 olyan személyt regisztrált, akik szexista bűncselekménynek estek áldozatul, ez 8 százalékkal több, mint 2019-ben. Az áldozatok túlnyomó többsége, 86 százaléka nő és 16 százalék kiskorú.

A Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy a 2022-ben rögzített adatok szerint 32 százalékkal nőtt az országban a tömegközlekedési járműveken elkövetett szexuális erőszakos esetek száma, ez volt a legnagyobb mértékű növekedés az összes támadás között.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések