A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Föld felé nyújtja baljós csápjait egy frissen felrobbant szupernóva


A horrorisztikus szupernóva a Nagy Medve csillagképben garázdálkodik 

Az IFL Science tudományos portál hívta fel a figyelmet arra, hogy mostanság egy különleges égi jelenséghez lehet szerencsénk, ha az éjszakai eget pásztázva megállapodik szemünk és elsősorban a teleszkópunk a Nagy Medve csillagképen. Ugyanis immár a láthatóság és láthatatlanság határán billeg egy olyan óriási felrobbant csillag, amelynek ragyogása bár távoli, és erőtlennek hat, valójában egymilliárdszor fényesebb, mint a mi Napunk – írja a Promotions.hu.

Már korábban detektálták profi csillagászok a Messier 101 galaxisban azonosított űrbéli fenevadat, amely az SN 2023IXF nevet kapta. A kutatókat lenyűgözte a szinte tökéletes spirális szerkezete, amely hosszú évek óta a lehető legjobb fényképezési lehetőséget kínálja majd az űrfotósoknak. A számítások azt mutatják, hogy mindössze 21 millió fényévnyire található a bolygónktól. Természetesen már sok jobb és rosszabb kép is készült a szupernóváról, ám a készítőknek koránt sincs könnyű dolguk, lévén a saját galaxisunk égitestei zavarják az észleléseket.

Az SN 2023IXF fényességét az ilyenkor szokásos magnitudóegységben mérik, ez a szám az észleléskor 14 volt, míg mostanra 12-re csökkent, és a várakozások szerint akár a 9-et is súrolhatja majd. Ebben az esetben még egy ügyetlenebb házi csillagász is befoghatja majd a karjaival hadonászó „bestiát” egy kereskedelmi forgalomban kapható kezdő alapteleszkóppal.

A Messier 101-ben csak 1900 óta ez már az ötödik szupernóvaészlelés, míg a mi Tejútrendszerünkben négyszáz éve nem volt tapasztalható ilyen, bár a szakértők szerint minimum ötvenévente történik egy ilyen esemény. A becslések egyébként azt mutatják, hogy az egész összefüggésnek matematikai oka van, lévén a Messier 101-nek akár tízszer több csillaga is lehet, mint a mi rendszerünknek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések