Hirdessen itt

A britek elismerik, hogy a nyugati fegyverek egy részét továbbértékesítik az ukránok


A nyugati támogatók által Kijevnek szállított fegyverek egy része még az előtt gazdát cserélhetett, hogy eljutott volna a frontvonalhoz – ismerte el csütörtökön James Heappey brit fegyveres erőkért felelős miniszter, anélkül, hogy tisztázta volna, pontosan mennyi vagy milyen típusú fegyverről van szó – írja az oroszhírek.hu. 

A múlt héten Kenny MacAskill skót parlamenti képviselő arra kérte a minisztert, hogy becsülje meg az Ukrajnának küldött brit katonai segélyek azon hányadát, amelyet újraértékesítettek, mielőtt az ország csapataihoz jutottak volna.

Csütörtökön Heappey azt válaszolta, hogy az Egyesült Királyság „szilárd eljárásokat” alkalmaz annak biztosítására, hogy a Nemzetközi Adományozói Koordinációs Központon keresztül érkező összes segélyt átadják az ukrán hadseregnek.

Elismerte azonban, hogy „elszigetelt – bár rendkívül ritka – jelentések” érkeztek arról, hogy az Ukrajnának átadott, a frontvonalra tartó felszereléseket eltérítették. További részletekkel nem kívánt szolgálni.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy a Kijevnek küldött nyugati fegyverek szervezett bűnözői csoportok és terroristák kezébe kerülnek, destabilizálva a közel-keleti, afrikai és európai biztonsági helyzetet.

Ezeket az aggodalmakat Seymour Hersh, veterán amerikai oknyomozó újságíró is megerősítette. Április végén azt állította, hogy a Nyugat tisztában volt azzal, hogy fegyvereit ukrán parancsnokok adják el csempészeknek olyan államokban, mint Lengyelország és Románia.

A hivatalos adatok szerint március végéig az Egyesült Királyság a konfliktus 2022. februári kezdete óta 2,3 milliárd font (2,9 milliárd dollár) katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, ami az Egyesült Államok után a második helyen áll. Nagy-Britannia egy kiképzési programnak is otthont ad az ukrán csapatok számára, és 2023 végéig akár 30 ezer katonát akarnak kiképezni.

Moszkva számos alkalommal figyelmeztette a Nyugatot, hogy Ukrajna fegyverekkel történő támogatása és csapatainak kiképzése a konfliktus közvetlen résztvevőjévé teszi.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések