A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij részt vesz a júliusi NATO-csúcson


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a NATO júliusi csúcstalálkozóján Vilniusban – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken. 

Az MTI beszámolója szerint Jens Stoltenberg a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét támogató országok képviselőinek tanácskozása előtt tett nyilatkozatában ismertette, hogy előző napi kijevi látogatásán meghívta Volodomir Zelenszkijt a júliusi NATO-csúcsra, és az ukrán elnök el is fogadta a meghívást.

Hangsúlyozta:

a szövetség valamennyi tagja „beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz”.

Azonban egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna érvényesíthesse az önvédelemhez fűződő jogát az orosz támadás elleni védekezésben. Mint mondta, a vilniusi csúcstalálkozón a szövetség tagjainak meg kell erősíteniük elkötelezettségüket az iránt, hogy „ameddig csak szükséges, jelentős katonai támogatással segítik Ukrajnát” annak érdekében, hogy megmaradjon szuverén, független európai nemzetként.

A meghívás nem lehet nagy meglepetés azután, hogy csütörtöki kijevi látogatása során Stoltenberg kijelentette: Ukrajnának a NATO-ban van a helye. Eszerint a NATO vezetője arra is kitért, hogy egy „többéves támogatási kezdeményezésről” tárgyalt az ukrán elnökkel, melynek célja, hogy az ukrán haderő felszereléseit lecseréljék régi, szovjet technikáról, modern NATO-eszközökre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések