A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A románok megint átálltak: mégsem tiltják be az ukrán gabona behozatalát


Románia az Európai Bizottság (EB) közbelépésére vár, nem hoz egyoldalú intézkedéseket az országba vámmentesen beáramló, a helyi termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabona ügyében – szögezte le Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken, miután Bukarestben tárgyalt ukrán hivatali kollégájával, Mikola Szolszkijjal.


Közös sajtóértekezletükön Daea kifejtette: országa szolidáris a lengyel, magyar, bolgár és szlovák gazdákkal, de az EU egy közös piac, ahol a szabályokat közösen kell meghozni, Románia nem száll be az egyoldalú döntések „versenyébe”. Szolszkij köszönetet mondott tárgyalópartnerének és a román társadalomnak a szolidaritásért és megértésért, hozzátéve: nem a románok vagy ukránok provokáltak ki válságot, a helyzetet az orosz agresszió idézte elő.

Hatalmas felhördülést okozott az Európai Bizottságban a lengyel és magyar (később szlovák és bolgár) importtilalom bevezetése az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre. Az eddigi felszólításokra a füle botját sem mozdító Brüsszel hirtelen támadó üzemmódba váltott, és a tiltó rendelkezések hírére máris ledeviánsozta az összes tagállamot, amely – éppen az EU-s intézkedések hiányában – saját eszközeivel próbálta megmenteni agrárpiacát az ukrán gabonadömping pusztító hatásaitól. Az EB szóvivője szerint a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú döntések elfogadhatatlanok.

Hozzátette: a mostani nehéz időkben kulcsfontosságú a döntések közös, konszenzuson alapuló meghozatala.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések