Hirdessen itt

Ursula tombol: nem tetszik neki, hogy a kelet-európaiak elutasítják az ukrán gabonát


Az Európai Bizottság „teljes mértékben” tudatában van az ukrán mezőgazdasági termékek megnövekedett behozatalával kapcsolatos aggodalmaknak, ugyanakkor az egyoldalú megoldások helyett közös európai megközelítésre van szükség a probléma megoldására – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője szerdán juttatott el közös levelet az Európai Bizottság elnökének azt kérve, hogy a brüsszeli testület intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Ursula von der Leyen válaszlevelében hangsúlyozta:

a közös európai megközelítés helyett alkalmazott egyoldalú intézkedések csak Ukrajna ellenfeleinek kedveznek, továbbá csorbíthatják az EU Ukrajna iránti megingathatatlan támogatását.

Kijelentette: az unió foglalkozik az érintett országokban tapasztalható ukrán import váratlan megugrásának „konkrét, de nem szándékos” következményeivel. Az Európai Bizottság korábban 36,3 millió eurós gyors pénzügyi támogatási csomagot biztosított a leginkább érintett gazdálkodók számára, most pedig egy második, 100 millió euró értékű, az érintett gazdálkodók számára nyújtani tervezett pénzügyi támogatási csomag bemutatására készül – tájékoztatott.

A bizottsági elnök megerősítette: a megelőző intézkedések ellensúlyozzák majd az uniós termelők helyzetének romlását bizonyos termékek, köztük a búza, a kukorica, a repce és a napraforgómag esetében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések