A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukránok: azonnal 14 milliárd dolláros gyorssegélyre van szükségünk


Erről beszélt az ország miniszterelnöke Washingtonban, miután találkozott Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel.

Ukrajna GDP-je idén várhatóan 45%-kal csökken a háború miatt - közölte a Világbank, amelynek alelnöke segélyt ígért Ukrajnának, de utalt rá, hogy az IMF-re és más külföldi szponzorokra is szükség van. Az USA pénzügyminisztere, Janet Yellen (képünkön) februárban meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, és erre most emlékeztetett is a közös sajtóértekezleten Washingtonban: ”saját szememmel láttam azt a bátorságot és ellenállást, amelyet az ukrán hadsereg és a lakosság tanúsít az orosz agresszióval szemben.”

Janet Yellen megerősítette azt, amit Joe Biden elnök mondott Kijevben: ”addig támogatjuk Ukrajnát, amíg az szükséges". Az amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem jótékonyságról van szó, hanem befektetésről a jövőbe, a demokráciába és a globális biztonságba.

Yellen üdvözölte, hogy Ukrajna elfogadta azt a reformprogramot, amelyet az IMF javasolt a kölcsön fejében. 15,6 milliárd dollárt hagyott jóvá a Nemzetközi Valutaalap, amely általában nem támogat háborúban álló országot, de Ukrajnával kivételt tettek, mert Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója személyesen is meggyőződhetett Kijevben:

külföldi támogatás nélkül összeomlana Ukrajna gazdasága.

Denisz Smihal ukrán kormányfő hangsúlyozta, hogy nagyon szigorúan ellenőrzik a külföldi segélyek elosztását, erre külön új hatóságot hoztak létre Kijevben. Ennek előzménye az, hogy a CIA igazgatója az év elején Kijevben járt, és adatokkal támasztotta alá a nagy arányú korrupcióról szóló jelentést. Volodimir Zelenszkij elnök meg is ígérte a változást, de a háború kellős közepén ez nem megy könnyen, pláne, ha igaz a CIA állítása, amely szerint 35 ukrán tábornok és főtiszt is érintett a korrupcióban.

411 milliárd dollárba kerülne Ukrajna helyreállítása

A Világbank, az ENSZ és az ukrán kormány közös jelentése tartalmazza ezt a mellbevágó számot, amely minden bizonnyal tovább emelkedhet, ahogy elhúzódik a háború. Korábban a Világbank 349 milliárd dollárra taksálta Ukrajna újjáépítési költségeit - írja a Voice of America portál.

Jelenleg még az ukrán állam működésének a finanszírozása a fő probléma. Janet Yellen pénzügyminiszter elmondta a washingtoni sajtóértekezleten, amelyet közösen tartott Ukrajna miniszterelnökével, hogy az idei finanszírozást még meg tudják oldani, de ha a háború jövőre is elhúzódik, akkor új nemzetközi összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy fenntartsák Ukrajna működő- és fizetőképességét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések