Hirdessen itt

Tragédia: Megfulladt egy 23 éves fiatal a tolnai kórházban, mert az anyja kérése ellenére is darabos ételt kapott pépes helyett


Az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is 

Megfulladt egy 23 éves fiatalember az egyik Tolna vármegyei kórházban, mert az anyja kérése ellenére is darabos ételt adtak neki pépes helyett. A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé az etetést engedélyező orvost, és a beteget megetető ápolót is – számolt be az esetről a 24.hu.

Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az esettel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalás jogáról.

Kérdésünkre elmondta még, hogy egyikük sem ismerte be a bűnösségét, s az ápoló vallomást sem tett a nyomozati szakban.

A fiatalembert 2020 október 24-én vették fel abba a kórházba, ahol a szakorvos és az ápolónő is dolgozott. Egy vele született betegség miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki a fiatalnál, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

Másnap reggel megetették a beteget, és darabos ételt adtak neki. Amikor az anyja érdeklődött a fia állapotáról, akkor azt mondták neki, hogy a beteg megfelelően reggelizett, és darabos ételt kapott.

Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a 23 éves férfi speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután a fiatal etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a beteget. Az orvos hozzájárult ehhez, az ápoló pedig segített a betegnek enni, s kanállal etette őt.

A fiatal férfi azonban fulladozni kezdett az ebéd elfogyasztása után. Az orvos megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de beavatkozása ellenére is meghalt a beteg.

A kórházi dolgozók megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték az áldozat állapotát, nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak neki, illetve erről rendelkeztek. Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. Az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések